Jury van 18de Nederlands Filmfestival maakt belangrijkste nominaties bekend; 'Felice...Felice...' genomineerd voor drie Kalveren

UTRECHT, 1 OKT. De jury van het 18de Nederlands Filmfestival maakte gisteravond de belangrijkste nominaties bekend voor de vrijdagavond uit te reiken Gouden Kalveren.

Als beste lange speelfilm werden voorgedragen het low-budget-debuut van Will Wissink Dropouts (nog zonder bioscoopdistributeur), Siberia van Robert Jan Westdijk en het grotendeels Japans gesproken Felice...Felice... van Peter Delpeut. Laatstgenoemde film, die eerder dit jaar het International Filmfestival Rotterdam opende, werd ook genomineerd in de categorieën 'beste regisseur' en 'beste acteur' (Johan Leysen) en belandde daardoor in de favorietenrol voor de hoofdprijs van het Utrechtse festival, waar alle gedurende het afgelopen jaar voltooide Nederlandse films aan de competitie deelnamen.

Twee andere films, beide geproduceerd door Motel Films als onderdeel van het eveneens in Rotterdam gelanceerde project 'Route 2000', kregen ook drie Kalfnominaties: De Poolse bruid (regisseur Karim Traïdia, acteur Jaap Spijkers en actrice Monic Hendrickx) en De trip van Teetje (regisseur Paula van der Oest, acteur Cees Geel en actrice Thekla Reuten). Behalve Hendrickx en Reuten werd ook Annet Malherbe genomineerd als beste actrice voor haar rol in Kleine Teun. De film van Alex van Warmerdam werd samen met Dropouts en Heddy Honigmanns documentaire Het ondergronds orkest genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Als beste lange documentaire werden genomineerd The Hunt van Niek Koppen, In het huis van mijn vader van Fatima Jebli Ouazzani en Ofrenda de primavera van Jacqueline van Vugt en Gregor Meerman.

Dat slechts zes van de negentien lange speelfilms in competitie in de lijst van nominaties voorkomen, hangt samen met een nieuwe procedure in de jurering. Om de taak van de jury te verlichten werd gewerkt met niet-openbare shortlists in de categorieën fictie en non-fictie, waardoor de helft van de jury niet alle lange speelfilms te zien kreeg. Opvallende afwezige films in de lijst van nominaties zijn Jeroen Krabbé's Left Luggage (eerder deze week nog winnaar van de publieksprijs), Alejandro Agresti's Door de wind gejaagd (zaterdag winnaar van de hoofdprijs van het festival van San Sebastian), de openingsfilm Het 14e kippetje, Theo van Goghs De pijnbank, Eddy Terstalls Babylon, Ben van Lieshouts De verstekeling (hoofdprijs op het festival van Mannheim-Heidelberg) en Winter '89 van Danniel Danniel. Ook in het juryrapport zelf wordt de gang van zaken rond het splitsen van de jury bekritiseerd.

Gisteren werden ook de drie Gouden Kalveren uitgereikt voor prestaties op het terrein van het televisiedrama. Twee gingen naar de AVRO-serie Oud geld, voor acteur Gijs Scholten van Aschat en actrice Saskia Temmink. Als beste tv-drama werd onderscheiden de aflevering Maria op zolder uit de KRO-serie De zeven deugden, geregisseerd door Arno Dierickx, geproduceerd door Jacqueline de Goey en Annelies Meuleman en geschreven door Theu Boermans.