Hunter Douglas zit in speculatiefonds

ROTTERDAM, 1 OKT. De Nederlandse onderneming Hunter Douglas, producent van onder meer Luxaflex, zit met een waardeloze participatie van ongeveer 4 miljoen gulden in het speculatieve Long-Term Capital fonds, dat afgelopen week na overrompelende verliezen is gered door zijn belangrijkste banken.

De strop heeft geen gevolgen voor de winst van Hunter Douglas. De onderneming heeft voor mogelijke verliezen op zijn beleggingen vorig jaar al een aparte voorziening getroffen. Dat heeft controller L. Reijtenbagh van Hunter Douglas vanochtend bevestigd.

Geruchten over een aanzienlijk verlies op de participatie in het Long-Term Capital fonds zorgden gistermiddag op de Amsterdamse effectenbeurs voor een koersval van de aandelen Hunter Douglas, die tien gulden kelderden naar 55 gulden. Toen bleek dat de winst niet werd getroffen, herstelde de koers zich op 63,90 gulden. Vanochtend was de koers 62 gulden. “Ik vraag mij af of een beursgenoteerde onderneming zoiets moet doen”, zegt een financieel analist.

De participatie in het speculatieve beleggingsfonds is een belegging van de financiële afdeling van het concern, die vanuit Zwitserland de liquide middelen van Hunter Douglas beheert. Daarbij gaat het om een bedrag in de orde van grootte van meer dan 700 miljoen gulden dat tijdelijk wordt belegd op de financiële markten.

De opbrengst van deze beleggingen komt niet ten goede aan de winst, maar wordt in een aparte voorziening gestort, zo zegt Reijtenbagh. De participatie stamt uit 1994, toen Hunter Douglas ongeveer 4,5 miljoen dollar in het fonds investeerde. De afgelopen jaren was het fonds uiterst succesvol en betaalde het ook kapitaal terug aan zijn beleggers. “Wij hebben er 8,2 miljoen dollar uitgehaald in 1996 en 1997”, aldus Reijtenbagh. Het belang is nu nog 2,1 miljoen dollar groot.

Long-Term Capital Management is na een reddingsactie ter waarde van 7 miljard gulden overgenomen door zijn vijftien belangrijkste banken. Het fonds had door speculaties op de financiële markten, ter waarde van naar verluidt enkele honderden miljarden guldens, vrijwel zijn complete kapitaal verloren.