Hier & Daar

Munten Antieke guldens van oma, een spectaculaire vondst op een rommelmarkt of een gouden munt: op zo 4 okt kan iedereen munten, bankbiljetten, penningen en oudheidkundige vondsten ter beoordeling voorleggen aan experts van het Penningenkabinet in Leiden. Van 13-16u kan men de echtheid en historische waarde van objecten laten bepalen. Van 14-16u is deskundige Mieke Zilverberg van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch aanwezig om de financiële waarde vast te stellen. Kinderen kunnen gratis een echte munt uitzoeken en onder de microscoop bestuderen.

*Zo 4 okt. 13-16u. Rijksmuseum Het Koninklijk Penningenkabinet, Rapenburg 28, Leiden. Inl 071-5120748.

Peren Jaarlijks wordt in Ruinerwold (in het zuidwesten van Drenthe) een perenveiling gehouden van het fruit van de bomen langs de historische Dr. Larijweg. De onbespoten peren zijn van verschillende rassen, waarvan sommige zeldzaam. De veiling begint om 9u. De Dr. Larijweg is 7 km lang en aan weerszijden staan vele monumentale boerderijen, waaronder museumboerderij De Karstenhoeve. Verder zijn er een smederijmuseum en een pottenbakkerij.

*Perenveiling. Za 3 okt, start 9u, hoek Havelterweg en Dr. Larijweg. Inl 0522-481447

Popposters De tentoonstelling 'De pop en de poster' in Historisch Museum Het Burgerweeshuis in Arnhem geeft een overzicht van 35 jaar popaffiches van Arnhemse bands. De expositie toont o.a. door Arno Arts ontworpen posters voor Moan en Long Tall Ernie en de affiches van de Stokvishal ter aankondiging van bv een optreden van Johnny The Selfkicker.

*T/m 1 nov. Bovenbeekstraat 21, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u. Tel 026-4426900.

Glas Tubbergen (Ov) is van 1 t/m 4 okt het toneel van een grootscheepse glasmanifestatie. Vierhonderd glasobjecten staan dan tentoongesteld in winkels en bij instellingen als de bibliotheek, het gemeentehuis, de Pancratiuskerk en de Pastorietuin. Er is glas van o.a. Kosta Boda te zien (bij de Rabobank) en van de Finse fabrikant Ittala (in studio Harry Knippers fotografie). Op 4 okt kunnen particulieren in 't Oale Roadhoes glasobjecten laten taxeren door een deskundige van Sotheby's (res. noodz: 0546-621627).

*Glasrijk Tubbergen, 1 t/m 4 okt (1 okt v.a. 16u), dag. 11-17u, toegang gratis. Zo 4 okt koopzondag. Inl 0541-530435

Vrijmetselarij Dat de tentoonstelling 'Ken uzelf - Vrijmetselarij in Noord Nederland' in Museum Smallingerland in Drachten plaatsvindt, is niet toevallig. Begin 18de eeuw kende Friesland al een 'rondreizende loge' van Friese en Franse officieren. In de Staten van Holland en West-Friesland was de vrijmetselarij verboden. Het is voor het eerst in Nederland dat een tentoonstelling wordt gehouden over dit van oudsher gesloten genootschap. Te zien zijn onder meer menukaarten voor het broedermaal, anti-vrijmetselarij affiches en ceremoniële zwaarden.

*Ken uzelf - Vrijmetselarij in Noord Nederland. 3 okt t/m 10 jan '99. Museum Smallingerland, Museumplein 2, Drachten. Entree ƒ 5, MJK gratis. Di t/m za 11-17u, zo 13-17u. Inl 0512-515647

4x4 Spektakel

Negentig procent van de terreinauto's verlaat nooit het asfalt. Daarom besloot Autotron een groot off-the-road-happening te organiseren. Met succes. Het aantal deelnemers aan de Off-Road-Trophy stijgt nog steeds.

*Autotron is gelegen aan de A50 's-Hertogenbosch-Nijmegen. Za 3 en zo 4 4x4-spektakel, deelname ƒ 65. Inl 073-5219050

Buitensportmarkt Een gebruikte bivakzak proberen? Geen geld om een nieuw goretex jack te kopen? Geïnteresseerd in een telescoop-wandelstok van een paar tientjes? Buitensportwinkel De Zwerfkei in Woerden organiseert een markt voor tweedehands buitensportspullen. Voor wie zijn campinggasje weg wil doen of op zoek is naar een lichtgewicht pannenset.

*Buitensport vrijmarkt, De Zwerfkei, Jaap Bijzerweg 40 Woerden. Za 3 okt. Inl. 0348-421648. 10 min. vanaf NS-station Woerden.

Flight simulator Van de landingsbaan raken zonder letselschade of crashen zonder slachtoffers, dat kan met een flight simulator. Zo 4 okt is in het Aviodome bij Schiphol de Nationale Flight Simulatordag. Overal staan computers klaar en kan men achter de stuurknuppel plaatsnemen. Microsoft Nederland geeft een demo van een nieuw simulatieprogramma: FS-Combat.

*Flight Simulatordag. Aviodome Schiphol. Zo 4 okt. Entree ƒ 12,50 volw en ƒ 10 kinderen van 4 t/m 12 jr. Inl 020-4068000, email aviodome@worldonline.nl