'Het was de elleboog van Van Gastel, geen laagvliegende meeuw'

UTRECHT, 1 OKT. De president van de rechtbank in Utrecht doet morgenochtend uitspraak in het kort geding dat Feyenoord tegen de KNVB heeft aangespannen. De Rotterdamse voetbalclub bestrijdt de procedure die leidde tot de schorsing van Jean-Paul van Gastel. De aanvoerder velde op 21 augustus in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard tegenstander Ronald Hamming met een elleboogstoot. De aanwezige televisiecamera's registreerden de actie.

De tuchtcommissie van de KNVB besloot de Feyenoorder aanvankelijk niet te straffen. Nadat de aanklager in beroep ging, kreeg Van Gastel alsnog zes wedstrijden schorsing, waarvan twee voorwaardelijk. De Tilburger bleef afgelopen zaterdag al aan de kant tegen Willem II.

Advocaat Mr. L. Smits van Feyenoord zei gisteren tijdens het kort geding in Utrecht dat de commissie van beroep alleen straffen kan bevestigen, vernietigen of wijzigen. “Van Gastel kreeg van de tuchtcommissie helemaal geen straf, hij werd vrijgesproken. Hij werd alsnog aangepakt door het anders interpreteren van een artikel. Dit gaat niet om lulligheden, maar om een heel ingrijpende maatregel voor een speler en voor een club.”

“Ik snap niet hoe u dat met droge ogen durft te betogen”, reageerde mr. D. Utermark van de KNVB. “Dit kort geding gaat om de uitleg van een artikel. Maar het spreekt toch voor zich wat ermee wordt bedoeld. De commissie van beroep heeft het recht een zaak onafhankelijk te bekijken en zich erover uit te spreken.”

Feyenoord is van mening dat Van Gastel alleen op grond van tv-beelden werd geschorst. Na de zitting van de tuchtcommissie kreeg de commissie van beroep geen nieuwe feiten boven tafel. Smits: “Als we die beelden wegdenken, blijft er van de zaak niets over.” Utermark betoogde dat de 'minimale verklaring' van Hamming de beelden ondersteunt. “Ik voelde iets in mijn gezicht”, zei de spits van Fortuna.

De KNVB-advocaat: “Hamming voelde iets aan zijn gezicht. En op de beelden kun je vervolgens zien wat het was. Het was geen bal, geen laagvliegende meeuw, geen bierblikje. Het was de elleboog van Van Gastel. De beelden ondersteunen de verklaring.”

Utermark had de band meegenomen. De bewuste elleboogstoot werd vier keer getoond. De president van de rechtbank, mr H. Schepen, verzuchtte: “Nee, dat is niet echt een kopduel.” (ANP)