HEAVY TENORS

David S. Ware: Go See the World (Columbia CK 691 38). Peter Brötzmann/Die Like a Dog Quartet: Little Birds have fast Hearts FMP 97. Distr: BVHAAST.

Temidden van alle conservatorium-jazzo's vallen de ouderwetse autodidacten des te meer op. Bijvoorbeeld de altijd in een Afrika-hemd gestoken David S. Ware (1949) die met Go see the World zijn debuut maakt op het degelijke label Columbia. Een verbazingwekkende zaak want deze saxofonist past in geen enkel 'format', speelt geen enkele standard en ook hip-hop of arrenbie om te demonstreren dat hij wel degelijk bij de tijd is.

Wat Ware wel doet met zijn kwartet, ruig en langdurig collectief improviseren op basis van brokkelige staccato-thema's, past geheel in de traditie van pianist Cecil Taylor bij wie hij in de jaren '70 speelde. Zijn kwartetleden, drummer Susie Ibarra, pianist Matthew Shipp en Cecil Taylor-bassist William Parker, zijn volledig aan hem gewaagd.

De laatste speelt ook in Die Like a Dog van de Duitse rietblazer Peter Brötzmann (1941). Dit kwartet, met verder drummer Hamid Drake en de Japanse trompettist Toshinori Kondo, laat zich inspireren door de muziek van de in 1970 uit de Hudson rivier opgedregde 'free jazz'- saxofonist Albert Ayler. Van opgelegde plechtigheid is echter geen sprake. Dat Kondo intensief zijn wah-wah pedaal gebruikt en daardoor vaak als een overstuurde gitaar klinkt, zegt in dit opzicht waarschijnlijk nog meer dan dat Brötzmann zich ook op klarinet en tarogato laat horen. Little Birds have fast Hearts omvat slechts een 'Part 1' en 'Part 2', maar die duren samen wel bijna zeventig minuten.

    • Frans van Leeuwen