Hazelhoff houdt deur van KBB dicht voor WE; President-commissaris: geen gesprek met tegenbieder

KBB en Vendex vormen een 'perfecte combinatie'. President-commissaris Hazelhoff van KBB ziet niets in het concurrerende bod van WE.

ROTTERDAM, 1 OKT. Maakt detailhandelsketen WE International (Hij en Zij) een kans met zijn bod van 1,9 miljard gulden op KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis)? Niet veel, blijkt uit de woorden van mr. R. Hazelhoff. Zes vragen aan de president-commissaris van KBB (en de oud-bestuursvoorzitter van ABN Amro).

Waarom vindt u het niet opportuun om verder te praten met WE International?

“De fusie van Vendex en KBB, zoals we die in februari hebben aangekondigd, is een perfect fit: grote en kleine warenhuizen en een aantal ketens van speciaalzaken. Met die bundeling van krachten is een groot aantal synergetische effecten te behalen.”

“Het klinkt misschien wat zwaar voor een commissaris - ik ben geen minister - maar ik denk ook dat de fusie macro-economisch goed zou zijn voor Nederland. Er ontstaat een sterke winkelketen die in goede en in slechte tijden kan doordraaien. U moet het geweld van buiten niet onderschatten. Onlangs is bijvoorbeeld een fusie aangekondigd van een Franse en een Engelse winkelketen van Praxis-achtigen.” Praxis is de doe-het-zelf-keten van KBB met een omzet van 1,4 miljard gulden.

Er wordt op gespeculeerd dat WE International van plan zou zijn KBB op te breken en delen door te verkopen. Heeft WE het daar in het gesprek met KBB over gehad?

“Ach, ik heb zelf niet met de heren gesproken. En ook al zouden ze van plan zijn KBB op te breken, dan zou het tactisch niet verstandig zijn om dat aan te kondigen als je ook de centrale ondernemingsraad nog aan je kant wil krijgen.”

Met het doorverkopen van de Hema en FAO Schwarz zou WE de investering in KBB al weer snel kunnen verlagen.

“De vader van de huidige topman, Kees de Waal, heeft met veel zorg en liefde een van de geslaagde Nederlandse familieconcerns opgebouwd. De familie zou ook financiële belangen hebben in de VS. En de familie heeft aangekondigd dat ze voor de financiering terecht kunnen bij een heel goede Nederlandse bankinstelling (de Rabobank, red.). Maar het is waar dat dit soort leveraged deals (met veel schulden, red.) een zeker risico in zich dragen. Als ze de schuldenlast weer naar beneden zouden willen breien, zou de situatie kunnen onstaan zoals u die schetst.”

Is dit 'vriendelijke' bod het begin van Amerikaanse toestanden in Nederland. Vijandige overnames mogen sinds ABN Amro heeft geprobeerd de Generale Bank weg te kapen voor de neus van Fortis Amev.

“Dat was geen vijandig bod, want het werd gesteund door het management van de Generale Bank. Ik ben ook niet de allergrootste bewonderaar van vijandige overnamepogingen. We hebben er in Nederland, lang geleden al weer, wel een paar gehad: Suikerunie op CSM. Elsevier op Kluwer. Maar er is nog niet één geslaagd.”

WE International wil graag een “vriendschappelijk” bod uitbrengen. Daarvoor zouden ze de kans moeten krijgen om het bestuur van KBB van hun plannen te overtuigen. Is er nog ruimte voor verdere gesprekken tussen WE en KBB?

“Nee, die is er niet. We hebben ons zeer lang gebogen over het persbericht (van zeven regels, red.). Maar het past niet in onze strategie. De raad van commissarissen is erg gesteld op een fusie met Vendex. Die is in het belang van iedereen. Wij kijken naar de medewerkers én de aandeelhouders.”

De aandeelhouders willen liever een bod van 165 gulden, zoals WE belooft, dan van 143 gulden, zoals Vendex belooft.

“WE heeft nog geen bod uitgebracht. Ze hebben alleen het voornemen bekend gemaakt. Ik heb nog geen bod gezien. Wij wachten nu op de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa, die de fusie tussen KBB en Vendex moet beoordelen; red.) En dan volgt er, hopelijk, een formeel bod van Vendex. Verder hebben we in Nederland de fusiegedragsregels. Als WE wat wil doen, dan merk ik het wel.”

    • Remmelt Otten