Geld voor Joris Ivens Archief

NIJMEGEN, 1 OKT. Het Joris Ivens Archief is voorlopig uit de gevarenzone. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft de Europese Stichting Joris Ivens, die de nalatenschap van de cineast beheert, drie jaar lang twee ton subsidie toegezegd.

De afgelopen jaren was het voortbestaan van de in 1990 opgerichte stichting onzeker. Twee jaar geleden stopte de toenmalig staatssecretaris Nuis de subsidie omdat de stichting er een potje van zou maken. Na protesten in binnen- en buitenland maakte de Tweede Kamer alsnog eenmalig twee ton vrij voor het Ivens-archief. Van der Ploeg ziet nu geen reden meer om een meerjarige subsidie van zes ton toe te weigeren. Hij baseert zich onder meer op een advies van de Raad voor Cultuur. Dit college meent dat de Ivens-stichting sinds de verhuizing vorig jaar van Amsterdam naar Nijmegen en een reorganisatie stukken beter functioneert. (ANP)