GEHAKTBALLEN EN BLUE BAND

Ik wil het vandaag eens hebben over de gehaktbal. Er is dat prachtige lied van Ry Cooder over de besteding van het laatste kwartje tijdens de economische recessie in het interbellum: 'One meatball'. Ik kwam daarop bij het doorbladeren van het fraaie boek 'Van piepers tot pasta', uitgekomen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van margarine Blue Band.

Het bevat recepten van drie generaties, van oma's tot piep. Goede gehaktballen heb ik pas later in mijn leven leren maken. Van een vissersvrouw uit Scheveningen die met haar dertien kinderen van wanten wist en onverstoord vernieuwingsstormen trotseerde. Ik verbaasde me over de prachtige ronde en bruine ballen die zij voorschotelde. Ze kneedde het aangemaakte gehakt met krachtige hand en mikte de helft van een pak margarine kordaat in de pan. Mijn adem stokte, zoveel vet? De gehaktballen zwommen in bruisende bellen en kleurden tot weelderig bruin. De smaak was er naar: sappig, rijk, ongeëvenaard. Je hoeft al dat vet niet op te eten; laat de ballen afkoelen en schep het vet van de jus af. In het feestboek van Blue Band voltrekt zich de geschiedenis van de gehaktbal ongemerkt. De oudste generatie maakt de ballen aan met geweekt oud brood, de tweede met paneermeel of maakt met gehakt een Bolognese-saus. De derde generatie kent wel gehakt, maar niet als bal en niet met koe als belangrijkste leverancier. Pizza met lamsgehakt. Gestoomde broodjes met kipgehakt (tandoori). Het boekje is gratis te krijgen bij Blokker tegen inlevering van vijftien Blue Band zegels.

Hier een derde-generatierecept. Bak het gehakt korrelig in de margarine. Snijd de chorizo in stukjes en de ui in snippers en bak dat alles even mee. Voeg tacokruiden, bonen, tomatenpuree en een scheutje water toe. Vijf minuten laten pruttelen. Verwarm de tortilla's. Maak de salade. Vul de tortilla's met de saus en de helft van de salade, en rol ze op. De rest van de salade erover strooien. Garneren per bord met een lepel zure room.

Voor 4 personen:

400-500 gram gehakt, 35 gram margarine

100 gram chorizo, 1 ui

1 zak taco-kruidenmix, 1 blik kidneybonen

1 blikje tomatenpuree

4 grote bloemtortilla's of 8 kleine

1 bekertje zure room

Salade van:

1/2 komkommer en 2-3 tomaten beide in blokjes, 1/3 krop ijsbergsla in ragfijne repen, 1 klein blikje maïskorrels

    • Annelène van Eijndhoven