Gaddafi geeft eremedailles

TRIPOLI, 1 OKT. De Libische leider, Moammar Gaddafi, heeft gisteren in Tripoli eremedailles uitgereikt aan elf Afrikaanse leiders of hun vertegenwoordigers als blijk van waardering dat ze het door de Verenigde Naties afgekondigde vliegverbod van en naar Libië hebben geschonden.

Vier van de leiders - Ibrahim Bare Mainassara van Niger, Idriss Déby van Tsjaad, Yoweri Museveni van Oeganda en Isaias Afewerki van Eritrea, waren in eigen persoon aanwezig. Ook de presidenten Omar al-Bashir van Soedan, Alpha Oumar Konaré van Mali, Yaya Jammeh van Gambia, Laurent Kabila van Congo, Robert Mugabe van Zimbabwe, Blaise Campaoré van Burkina Faso en Ange-Félix Patassé van de Centraal Afrikaanse Republiek werden geëerd. De Organisatie van Afrikaanse Eenheid deelde in juni mee dat haar leden zich niet langer zouden houden aan het vliegverbod, dat in 1992 door de Veiligheidsraad van de VN werd afgekondigd om Libië te dwingen twee verdachten van de aanslag op een Amerikaanse passagiersvliegtuig in 1988 boven het Schotse Lockerbie uit te leveren. (AP, AFP)