Een straat vol babywinkels in Amsterdam; In tomeloze aanbidding voor de baby

De Genestetstraat 1: Kinderspeelcafé Enfant Terrible, 020-6122032 De Genestetstraat nr 2 : Geboortecentrum Amsterdam, 020-6853898 Bosboom Toussaintstraat 22-24: Geboortewinkel, 020-6831806 Opvoedkundige ondersteuning: via Consultatiebureau: 4121752 Bosboom Toussaintstraat 49 : Babywinkel Pollewop Baby Rent Bombari: 1e Constantijn Huygenstraat 7-9.

Een stilzwijgende afspraak van vrouwen in Amsterdam is dat zij elkaar overdag treffen rond de Bosboom Toussaintstraat (stadsdeel West). Mannen die dit lezen, moeten nu niet meteen opveren. Aanspraak krijgen met een vrouw rond de Bosboom Toussaintstraat is niet makkelijker dan in een willekeurig dorp in het door de moslimfundamentalistische Taliban beheerste Afghanistan. Dat komt omdat de vrouwen rond de Bosboom Toussaintstraat moeder zijn. Voor de oudere lezers onder ons: dat is tegenwoordig iets heel anders dan vroeger. Nam een vrouw na de geboorte van een kind vroeger na een paar maanden haar oude leventje weer op, vandaag de dag komt ze daar de eerste tien jaar niet aan toe. Moeders zijn tegenwoordig von Kopf bis Fuss op hun kind(eren) ingesteld.

De energie die ze een paar jaar geleden nog in hun baan staken, stoppen ze nu in hun kind. De ambitie is gebleven, het werkterrein verlegd. Maar het verschil met dertig jaar geleden is dat vrouwen ook aan het huishouden niet meer toe komen. Wat dacht u? Zo'n kind is een dagtaak.

Moeders lezen zich suf in de pedagogische handboeken, gaan naar cursussen en maken afspraken met deskundigen. Baby wordt nauwlettend geobserveerd, getekend, geschilderd, gefotografeerd en beschreven. Zelf geboren in de jaren zestig, weten de moeders wat er al niet mis kan gaan. 'Bewust' is bij opvoeding tegenwoordig het sleutelwoord. Kleden, voeden en opvoeden doe je niet zomaar. Het vergt opperste concentratie en vooral: veel geld.

Vandaar die straat. Het epicentrum ligt in een zijstraatje: het 'Geboortecentrum' dat vroedvrouw Beatrijs Smulders acht jaar geleden opzette. Het centrum behelst een vroedvrouwenpraktijk, echoscopie, een kraambureau, een cursuscentrum, een winkel, opvoedkundige ondersteuning en een consultatiebureau. Sinds kort is er ook een 'baby speel-café'. De gemeente heeft plannen om de straat ontoegankelijk te maken voor auto's.

Het grote aantal moeders en zwangeren dat op dit centrum afkomt, is een prooi voor andere baby-business. Op de hoek met de Bilderdijkstraat bestaat sinds kort 'Baby Rent Bombari', waar je de nieuwste foefjes op het gebied van baby-vervoer kunt huren. De 'Mountainbuggy' (nieuw ca 1.000 gulden) is te leasen voor dertig gulden per maand. Bij babywinkel Pollewop, even verderop, betaal je voor een tweedehands Buggy die een leven lang van jou is, ook dertig gulden. Maar daar kun je dan de mountains weer niet mee in.

De moeders dragen hun kind in een buidel op hun buik, dat houdt toevallige passanten automatisch op afstand. Of ze staren vanachter hun Maxi-Taxi's in de ogen van hun baby. Tientallen mini-kosmosjes schuifelen zo voort rond de Bosboom Toussaintstraat. Jaren opleiding voor niets geweest. Dertig jaar emancipatiestrijd in rook opgegaan. Een 'bewuste keuze'.

Het loopt storm bij Pollewop sinds de komst van het geboortecentrum, zegt medewerkster Tiny Hofman. Moeders brengen er hun tweedehandskleding en krijgen de helft van de opbrengst. De kopers zijn geen paupers, onderstreept Hofman. “Veel vrouwen kopen hier voor het milieu.” Kun je bij Pollewop nog terecht voor een truitje met een vriendelijk ogend dier erop, bij de Geboortewinkel tegenover oogt alles even sober. Is hier niks fleurigs? Na lang zoeken haalt medewerkster Brenda Pieters een oranje-roze badpakje tevoorschijn. “Kleding met veel kleur en lachende beesten vinden wij foute boel”, legt ze uit. Maar kinderen houden toch juist van kleurtjes? “De kinderen zoeken dit niet zelf uit”, zegt Pieters. Dat was natuurlijk een domme vraag. Een vrouw die 1.500 gulden uitgeeft voor een less is more- pak van Donna Karan, laat zich niet overschreeuwen door een roze haas op haar arm. Het speelgoed in de Geboortewinkel is van natuurlijke materialen. Er is ook een levensechte negerpop en een Chinese pop. De negerpop loopt goed, zegt Pieters, de Chinees minder.

Boven in de winkel is een hoekje waar je literatuur over baby's kunt raadplegen. Er liggen folders voor 'bewegen met je baby', Mensendieck, Yoga en zingen voor zwangeren. Ook kunnen aanstaande moeders zich opgeven voor 'Baby tv', Veronica komt hen dan volgen tijdens de zwangerschap. Twee vrouwen zijn aan het leestafeltje verwikkeld in een ernstig gesprek. “Voor een ideale relatie hoef je geen ideale partner te hebben”, zegt de een. De ander knikt.

De 'bewuste' opvoeding zorgt bij veel moeders wel voor onrust, zegt Pieters: “Ze lopen hier vaak zenuwachtig rond omdat ze denken dat hun baby alles moet hebben. Ik stel ze gerust door te zeggen: het enige dat een kind écht nodig heeft, is een pappa en een mamma.”

In baby-speelcafé 'Enfant Terrible' naast de Geboortewinkel zitten drie moeders verdiept in literatuur. In hun midden zitten kinderen te spelen. Vrijwilligster Ann legt uit dat het speelcafé de mogelijkheid biedt iets te eten en te drinken, terwijl de baby speelt. Je kunt je baby er maximaal drie uur alleen achterlaten tegen 10 gulden per uur. Ann werkt in de keuken, in ruil voor die gewerkte uren kan ze haar kind gratis kwijt in het speelcafé. Waarom blijft ze dan niet gewoon thuis? “De hele dag thuiszitten is zeer onbevredigend”, zegt ze.

Moeders wie het allemaal te veel wordt, kunnen bij 'Enfant terrible' een massage krijgen.

    • Daniela Hooghiemstra