Celstraffen geëist tegen gewelddadige Ajax-aanhangers

AMSTERDAM, 1 OKT. Tegen twaalf Ajax-supporters zijn gisteren voor de Amsterdamse rechtbank celstraffen geëist variërend van een half tot twee jaar wegens deelname aan een criminele organisatie en geweldpleging. Twee verdachten is ook xtc-handel ten laste gelegd.

Uitgebreid onderzoek van justitie heeft volgens officier van justitie A. Maan aangetoond dat de gewelddadige rellen waarbij de supporters waren betrokken “geen uitvloeisel van voetbalwedstrijden” waren, maar “een zelfstandig doel”. Maan: “Men doet alles om de politie te ontlopen, de vijand te vinden en over te gaan tot de aanval”. Politie en justitie begonnen vorig jaar het grote onderzoek naar aanleiding van gevechten tussen Ajax- en Feyenoordsupporters bij de A10 en later in Beverwijk, waarbij Ajax-fan Carlo Picornie werd gedood.

De officier van justitie sprak van “een ontluisterend onderzoek”. “Ontluisterend vanwege de gebleken agressie en haat die er leeft tegenover aanhangers van een andere voetbalclub, maar ook vanwege de doelgerichtheid en hardnekkigheid waarmee men de zogenaamde vijand opzoekt.”

In een twee uur durend requisitoir betoogde de officier dat de voetbalsupporters wat hem betreft leden zijn van een criminele organisatie omdat zij duidelijk volgens “een structuur”te werk gingen. Zo probeerden zij structureel veiligheidsmaatregelen van de KNVB te ontlopen. Ze vermeden het begeleid vervoer van de KNVB in het kader van de zogenoemde combi-regeling, handelden in toegangskaarten en bemachtigden toegangskaarten in het vak van de tegenstander. Verder werd er op vaste verzamelplaaten afgesproken, werd via de mobiele telefoon systematisch contact gehouden met supporters (ook met die van de tegenstander) en werd binnen de organisatie grote druk op de leden uitgeoefend.

Bovendien is de officier van mening dat men niet zelf misdrijven gepleegd hoeft te hebben, om toch aangemerkt te kunnen worden als een deelnemer aan een criminele organisatie. “Ook het meerennen met de groep, het meeyellen met de groep ondersteunt de groep en versterkt de groep bij het rellen”, betoogde Maan

In eerdere zaken is het justitie niet gelukt voetbalvandalen op grond van artikel 140 te veroordelen. Bij het bepalen van zijn strafmaat heeft de officier van justitie rekening gehouden met de “voortdurende gevaarzetting voor de samenleving”. Maan pleitte er verder voor om vervolging van voetbalvandalen te versimpelen.