Blamage schakers tegen Bangladesh

ELISTA, 1 OKT. De Nederlandse schakers hebben zich gisteren in de tweede ronde van de Olympiade in Elista geblameerd met een nederlaag tegen het nietige Bangladesh: 1,5-0,5. Nederland, dat met medaille-aspiraties naar de Russische deelrepubliek Kalmukkië was vertrokken, staat door het verlies in de tweede helft van het uit 110 ploegen bestaande deelnemersveld. De Nederlandse vrouwen doen het daarentegen uitstekend. Na de 3-0 zege op Portugal werd Frankrijk met 2-1 verslagen.

De malaise van de mannen tegen Bangladesh begon toen Loek van Wely zijn gunstige stelling in schoonheid wilde beslissen met een torenoffer. De aanval sloeg niet door, waarna de Nederlander Van Wely de partij moest opgeven. Jeroen Piket kwam aan het tweede bord niet verder dan remise, terwijl John van der Wiel zich verslikte in Reefat. De nederlaag was daarmee een feit. Friso Nijboer redde nog wel de eer door een overwinning op Hassan.

Aanvankelijk zou Nederland in de tweede ronde tegen Bulgarije spelen, maar het speelschema werd veranderd. Tot tevredenheid van de oranjeploeg werd Bangladesh de nieuwe tegenstander. Het aanvankelijke optimisme veranderde echter in een grote deceptie.

Ook in de openingswedstrijd tegen Schotland had Nederland een teleurstellend resultaat behaald. Het werd 2-2. Piket zag een zekere winststelling door een grove fout verzanden in remise, terwijl Erik van den Doel in een gelijke stelling te veel wilde. Tegenstander Norris strafte de overmoed van de 19-jarige Leidenaar hardhandig af. Van Wely behaalde een regelmatige overwinning, waarna Jan Timman Nederland in de slotfase alsnog de winst had kunnen bezorgen. Een onnauwkeurigheid kostte de Amsterdammer, met zijn 46 jaar de nestor van de afvaardiging, echter zijn pluspion en daarmee de winst.

Bij de vrouwen heeft Nederland met Peng, Sziva, Lantsjava en Jap Tjoen San de sterkste ploeg die ooit is afgevaardigd. Tegen Frankrijk had er zelfs meer in gezeten dan 2-1. De van een ziekte herstellende Sziva en derde bordspeelster Lantsjava kwamen niet verder dan remise. Kopvrouw Peng bezorgde Nederland de winst met een overwinning op Flear. (ANP)