Bladen

AVANTA

Niet alleen de naam is veranderd - Avanta volgde een jaar geleden VB-magazine op - ook de inhoud en de vormgeving heeft een radicale verandering ondergaan. Het blad 'voor vrouwen met ambitie' gaat steeds meer op een 'life-style' blad lijken, waarvan er al zo veel zijn. Zo komt Avanta deze maand met een Zelftest, drie oefeningen om verder te komen in het leven: de energiemeter, het competentie-onderzoek en het krachtenspel. En er wordt een oud en uitgemolken thema uit de kast gehaald: mannen die te weinig doen in het huishouden en vrouwen die deze situatie in stand houden. Serieuzer en actueler is een artikel over hoe vier vrouwen in Vukovar, voormalig Joegoslavië, hun werkend bestaan na de oorlog weer proberen op te bouwen.

*Avanta, ƒ 9,95 QUOTE

Bekende managers spelen de hoofdrol in een onderzoek naar de kenmerken van 'de topman'. Zo bewijst Cor Boonstra dat een echte topman niet alleen ambitieus en zelfverzekerd is, maar dat twijfel de beste managers maakt. Boonstra “wordt getergd door zijn eigen onzekerheid”. Opmerkelijk is dat de run op HBO'ers en academici in de IT-branche niet alleen gericht is op bèta-studenten. Volgens Johan Ravesloot, coördinator werving en selectie van Cap Gemini, zijn alfa's “toch net wat slimmer”. Ook aandacht voor de effectiviteit van humor in de reclame en een portret van David Joel Stern, voorzitter van de Amerikaanse basketbal profcompetitie de NBA, die alleen de beste bedrijven als sponsor wil.

*Quote, ƒ 9,95 ITALIË

Het blad blijft nog even teren op de Meubelbeurs in Milaan, ook al was die alweer enige tijd geleden, en komt met een bijlage over Italiaanse design. Daarin kiezen Nederlandse ontwerpers hun favoriete Italiaanse ontwerp, worden de nieuwste lampen gepresenteerd en wordt een van de weinige vrouwen in de Italiaanse designwereld, Patrizia Moroso, geïnterviewd. En omdat de herfst zijn intrede heeft gedaan, maakt de redactie het zich gemakkelijk met een verhaal over paddestoelen, overgenomen uit het kookboek 'Eten in Italië' van Antonio en Priscilla Carlucccio. Verder een rondleiding door de Noord-Italiaanse stad Parma en een gesprek met acteur en regisseur Roberto Benigni - die o.a. schitterde in Jim Jarmusch' Night on Earth als de mallotige taxichauffeur in Rome - over zijn nieuwe film La vita è bella.

*Italië, ƒ 9,95 GOING DOWN UNDER

Dat goede wijnen niet alleen uit Frankrijk komen, ontdekte Peter Samuel na een reis langs de wijngaarden van Australië. Zijn lofzang op de Australische witte wijnen doet echter vooral eer aan het 'prachtige groene landschap' dat de wijngaarden omringt. In het tijdschrift over 'Australië, Nieuw-Zeeland & Pacific Islands' ook een beschrijving van het 1500 km lange treintraject The Ghan - vernoemd naar de Afghanen die deze route per kameel aflegden - van Adelaide naar Alice Springs, door de woestijn. Verder portretten van een Friese schaapherder die de Australische schaapshond Kelpie naar Nederland bracht en van singer-songwriter Peter Allen over wie een musical wordt gemaakt.

*Going Down Under, ƒ7,95 PEN magazine

PEN magazine is het eerste Nederlandse tijdschift dat geheel in het teken staat van het schrijfinstrument en de vulpen in het bijzonder. Het eerste nummer is gevarieerd en ziet er professioneel uit. In de cover-story vertelt VVD-senator Hans Wiegel hoeveel waarde hij hecht aan handgeschreven sollicitatiebrieven en dat hij in aanhef en slot van zijn zakelijke correspondentie altijd de vulpen hanteert. Het artikel over de schrijfinstrumenten die de Zwitserse horlogevormgever Jorg Hysek heeft ontworpen, is instructief en met verstand van zaken geschreven. Net als de reportage over de Franse beeldend kunstenaar die unica maakt: hij ontwerpt en produceert op bestelling slechts 70 vulpennnen per jaar.

*PEN magazine ƒ 8,95, verkrijgbaar in kiosk en vakhandel PSYCHOLOGIE

'Vitamine V', zo noemde een touroparator vakantie in zijn billboardreclame: vakantie als basisbehoefte. Uit een onderzoek dat Psychologie liet uitvoeren naar werkstress in Nederland blijkt, niet verrrassend, dat vakantie inderdaad belangrijk is en een 'gunstig effect heeft op ons welbevinden'. Een andere uitkomst van het onderzoek is dat een lage werkdruk niet alleen gezond is, maar ook de emancipatie bevordert. Lezers schreven aan Psychologie wat voor hen het zondagsgevoel is: de kerk, doen waar je zin in hebt en voorbereiden op de maandag. En voor het geval Sigmund Freud in de vergetelheid raakt, een biografisch portret van de 'vader van de psychoanalyse' en aandacht voor de discussie over de waarde van zijn theorie.

*Psychologie, ƒ9,95