Beleggers nog sceptischer; IMF bederft stemming op beurzen

AMSTERDAM, 1 OKT. De aandelenkoersen op de financiële markten over de hele wereld zijn gisteren en vandaag opnieuw scherp gedaald. Beleggers zijn nog sceptischer geworden over aandelen, mede door het sombere beeld dat het Internationaal Monetaire Fonds gisteren schetste over de groei van de wereldeconomie.

Na berichten een dalend consumentenvertrouwen, diverse winstwaarschuwingen van grote ondernemingen, uitgestelde emissies en beursintroducties en financiële problemen bij speculatieve hedge-funds is de IMF-prognose het zoveelste negatieve nieuws dat de markten bereikt.

In Amsterdam opende de graadmeter van de beurskoersen onder het niveau van 900 punten. Dat betekende een verlies van ruim vijf procent. Halverwege de dag noteerde de graadmeter 886,52 punten, een verlies 47,53 punten. De beurs bereikte een dieptepunt van 879,99, het laagste niveau sinds november vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanochtend bekend dat de Nederlandse aandelen in het derde kwartaal van dit jaar 21,7 procent minder waard zijn geworden. Dat is de grootste koersdaling sinds de beurskrach in het laatste kwartaal van 1987, toen de koersen met 30,8 procent zakten.

Nederlandse aandelenbezitters zagen de waarde van hun stukken in de afgelopen drie maanden met 250 miljard gulden slinken. Beleggers vluchten, zoals gebruikelijk bij een koersval van aandelen, in obligaties. De scherpe koersstijgingen van de obligaties gaan gepaard met een verlaging van de rente op deze waardepapieren. De kapitaalmarktrente daalde vanochtend onder het extreem lage niveau van 4 procent.

Ook op de overige beurzen in Europa heerste een mineurstemming. In Frankfurt daalde de DAX-index 4,4 procent naar het laagste punt dit jaar. De Franse CAC-40 verloor bijna 2 procent. In Londen verloor de FTSE-100 index 0,8 procent. De Britse beursindex dook onder de grens van 5000 punten en bereikte met 4.899,60 punten de laagste stand in negen maanden.

In Azië en Amerika was de stemming evenmin positief. In Tokio daalden de koersen 1,6 procent. New York sloot gisteren bijna 3 procent lager; de Dow Jones-index daalde 237 punten naar 7.842,62 punten. Daarmee ligt de graadmeter opnieuw onder het peil van het begin dit jaar. De afgelopen drie maanden heeft de index in totaal 12 procent van zijn waarde verloren, het grootste kwartaalverlies in acht jaar.

Amerikaanse beleggers hebben blijvende zorgen over banken die riskante beleggingen hebben uitstaan en de slechte invloed van het dalende consumentenvertrouwen op de bestedingen.

Op de Amsterdamse beurs waren eveneens de bankaandelen de grootste dalers. ING voerde de dalende financiële waarden aan met een verlies van 7,5 procent. Op de beurs gaat het gerucht dat de bankverzekeraar grote verliezen heeft geleden met zijn Britse dochter Barings. De bank ontkent berichten over een op handen zijnde persconferentie. Volgens macro-analist H. de Ruiter van zakenbank Kempen & Co is het nog niet gedaan met de malaise op het Damrak. Hij vermoedt dat de AEX-index zal dalen tot 825 punten.