Banken lijden op fors lagere beurs

AMSTERDAM, 1 OKT. De financiële waarden hebben vanochtend grote schade opgelopen op een fors lagere Amsterdamse effectenbeurs.

ING was de sterkste daler met een achteruitgang van 7,5 procent. De koers daalde met 6,40 naar 78,50 gulden. ABN Amro verloor 2,30 gulden (7,2 procent) op 29,80 gulden. Verzekeraar Aegon daalde 6,8 procent (10,20 gulden) naar 139,10 gulden en Fortis Amev daalde 7,5 procent (7,90 gulden) naar 97,90 gulden.

De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, daalde vanochtend naar een dieptepunt van 879,99 punten. Dat is een verlies van 5,7 procent ten opzichte van het slot van gisteren. De index heeft sinds 26 november 1997 niet meer zo laag gestaan.

Handelaren durfden vanmorgen niet te voorspellen of de bodem al was bereikt. “We voorspelden al langer een correctie, maar dat die zo lang zou duren en de koersen zo sterk omlaag drukt verbaast ons bijna allemaal. We zagen vanmorgen zelfs voor het eerst lichte paniek, zowel bij particulieren en institutionele beleggers als bij collega's van de optiebeurs. Alles gooiden ze op de markt, tegen elke prijs. Bij zeer geringe vraag loop je dan forse klappen op.”

De winstwaarschuwingen die verschillende bedrijven de afgelopen dagen afgaven spelen volgens de handel geen rol in het negatieve beurssentiment. “De koers-winstverhouding heeft te lang bij te veel beleggers nauwelijks een rol gespeeld”, meent een commissionair. “Als de rust een beetje weerkeert, gaan we misschien terug naar wat gezondere verhoudingen. In de toekomst zie ik weinig beleggers meer 25 keer de jaarwinst voor een aandeel neertellen, hoe gezond een bedrijf ook is.”

Vedior was vanochtend de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De koers van het uitzendbedrijf daalde 9,5 procent (4,40 gulden) naar 42,10 gulden. Behalve het bericht dat zakenbank Goldman Sachs het fonds gaat volgen was er geen nieuws over Vedior. Ook kopieermachinefabriek Océ moest veel inleveren. De koers ging 8,2 procent achteruit naar 58,30 gulden, een verlies van 5,20 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren met 2,9 procent gedaald. De Dow Jones-index zakte met 237,90 punten tot 7842,62 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio stond onder invloed van het Tankan-rapport van de Japanse centrale bank dat over het bedrijfsleven een zeer zomber beeld schetste. De Nikkei-index zakte met 209,27 punten (1,6 procent) tot 13.197,12. De beurs van Zuid-Korea eindigde 1,5 procent lager. De beurs van Hongkong was dicht wegens een feestdag.