Zuidereiland of Wateren van Jade

WELLINGTON, 30 SEPT. De conservatieve premier van Nieuw-Zeeland, Jenny Shipley, geeft haar landgenoten in overweging om hun twee grootste eilanden Maori-namen te geven. De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De twee hoofdeilanden van de archipelstaat heten nu Noordereiland en Zuidereiland. Shipley vindt die namen saai en zonder verbeelding.

De minister van Natuurbeheer, Nick Smith, opperde gisteren in het parlement om het Zuidereiland Te Wai Pounamu te noemen, dat betekent 'Wateren van Jade'. Deze voor Maori zeer waardevolle steen wordt gevonden in het westen van het Zuidereiland. Smith deed deze suggestie ter gelegenheid van de aanvaarding van een wet die een conflict bijlegt tussen de regering en de Ngai Tahu, een Maori-stam. Als onderdeel van de schikking krijgt de hoogste berg van het land, Mount Cook, ook een Maori-naam en heet hij voortaan Aoraki-Mount Cook. Smith vindt Te Wai Pounamu beter passen bij het eiland met zijn vele meren.

Premier Shipley vond het idee van Smith de moeite waard en suggereerde vandaag om ook het Noordereiland officieel een Maori-naam te geven. De Maori noemen het Noordereiland Te Ika a Maui, de Vis van Maui. De legendarische visser Maui neemt een belangrijke plaats in binnen de Maori-mythologie.

De leider van de Ngai Tahu, Tipene O'Regan, toonde zich zeer ingenomen met de suggestie van minister Smith. “Vooral als de Nieuw-Zeelanders de moeite nemen om de naam correct uit te spreken”, aldus O'Regan.

    • Hans van Kregten