Wolters biedt 380 mln op bedrijf VS

ROTTERDAM, 30 SEPT. Wolters Kluwer neemt de Amerikaanse leverancier van elektronische informatiediensten Ovid Technologies over. Dat heeft de Amsterdamse uitgever vanochtend bekendgemaakt.

Het Nederlandse uitgeversconcern heeft daarover een akkoord bereikt met oprichter Mark Nelson en een aantal andere belangrijke aandeelhouders van Ovid, die samen een meerderheid van de aandelen bezitten.

Wolters doet een openbaar bod op de rest van de aandelen ter grootte van 24,59 dollar per aandeel. Worden alle stuken aangemeld, dan betaalt Wolters Kluwer zo'n 200 miljoen dollar (380 miljoen gulden) voor Ovid Technologies. Het in New York gevestigde bedrijf is genoteerd aan de Amerikaanse beeldschermbeurs Nasdaq. Ovid is aanbieder van abonnementsgebonden, elektronische informatiediensten en richt zich daarbij vooral op medische en wetenschappelijke markten. Het bedrijf ontwikkelt zoekprogrammatuur voor onderzoeksinstituten en bundelt die technologie met full text-tijdschriften en bibliografische databestanden.

De informatie wordt gelicenseerd van een groot aantal uitgevers, wetenschappelijke genootschappen en database-aanbieders. De klanten worden on line en met cd-roms bediend.

Volgens Wolters worden de producten van Ovid gebruikt door duizenden prominente instituten over de gehele wereld, waaronder universiteiten, bibliotheken, farmaceutische bedrijven en overheidsinstellingen.

De overname van Ovid stelt Wolters Kluwer in staat om ontwikkeling en implementatie van zijn 'elektronische uitgeefstrategieën' in de medische en wetenschappelijke markten “aanzienlijk te versnellen”. Veel traditionele uitgevers zoeken expansie in elektronisch uitgeven, maar hebben grote moeite dat rendabel tot ontwikkeling te brengen.

De jaaromzet van Ovid bedroeg vorig jaar 37,4 miljoen dollar. In de eerste helft van dit jaar groeide die omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 21,3 procent tot 21,8 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat verbeterde het afgelopen halfjaar met 38 procent tot 3,2 miljoen dollar. Er werken bijna tweehonderd mensen bij Ovid.

Wolters Kluwer is actief in 26 landen en rekent juridische en fiscale uitgaven tot zijn kernactiviteiten. Daarnaast richt de uitgeverij zich op bedrijven en instellingen, medische en wetenschappelijke uitgaven en boeken en tijdschriften. De omzet van Wolters Kluwer beloopt zo'n vijf miljard gulden. Bij het bedrijf staan 15.000 medewerkers op de loonlijst.