Willem II wint ook in Georgië

ROTTERDAM, 30 SEPT. Trainer Co Adriaanse had zijn manschappen voor de vorm nog even gewaarschuwd voordat de reis naar Georgië werd aanvaard. In een kolkend stadion zou Dinamo Tbilisi vast veel dynamischer voor de dag komen dan twee weken geleden in Tilburg. Toen versloeg Willem II met frivool aanvalsspel de povere Georgiërs nog met 3-0. Zo makkelijk zou het in de return niet gaan, wist de coach. Hoe anders was de realiteit. Gisteravond bereikte de club van Adriaanse eenvoudig dezelfde score als in de thuiswedstrijd. Willem II plaatste zich daardoor voor het eerst in de clubhistorie voor de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

Van een Georgische stormloop was absoluut geen sprake in het vermolmde stadion van Tbilisi. Het bouwwerk heeft een capaciteit van 80.000 plaatsen, maar de Europese voetbalbond (UEFA) heeft het stadion voor viervijfde deel afgekeurd. Daardoor kon het stadion slechts 25.000 belangstellenden herbergen, die er overigens ook zaten. De Georgische supporters zagen een zwak spelend Dinamo. Willem II was vanaf de eerste minuut technisch en tactisch sterker. Net als in de thuiswedstrijd speelden de Tricolores heel aanvallend. Willem II kwam al snel op voorsprong. Een vrije trap van Galásek bereikte schaduwspits Heering. Hij gaf de bal op zijn beurt af aan Valk, die met een droge knal voor 0-1 zorgde. Voor die treffer hadden Galásek en Arts de Georgische doelman Gvamaradze met verraderlijke schoten op de proef gesteld.

Willem II koesterde de voorsprong en speelde de wedstrijd rustig uit. Als er geen aanspeelpunten in de diepte waren, werd de bal breedgespeeld of zelfs teruggespeeld naar doelman Van Fessem. Valk en Galásek, die aanvoerder was gemaakt omdat hij kon communiceren met de Tsjechische arbiter Pucek, maakten indruk met hun gecontroleerde en balvaste spel. Vlak voor rust gaf Valk nog een goede voorzet op gelegenheidsspits Schenning. Die toonde eens temeer dat hij niet kan koppen.

De tweede helft stelde weinig voor. De thuisclub kreeg de eerste en meteen de laatste kans van de wedstrijd; aanvaller Khomeriki schoot op de paal. Het uiterst defensief spelende Dinamo maakte eens te meer duidelijk dat de succesjaren van de club al lang voorbij zijn. In 1981 won de vereniging nog de Europa Cup II, maar een Europese trofee kan de huidige selectie uit haar hoofd zetten. Tbilisi zou het tegen ploegen als Sparta, Fortuna Sittard en NAC nog moeilijk hebben.

Willem II voegde nog twee treffers aan het totaal toe. Invaller Ceesay verzilverde een pass van Arts. Rasvoetballer Ramzi bekroonde zijn sterke optreden met een puik doelpunt. Heering genoot na de wedstrijd: “We hebben uitstekend gespeeld. Deze zege is wel een feestje waard, dacht ik zo.”