Turks protest tegen Italië

ANKARA, 30 SEPT. Turkije roept zijn ambassadeur in Rome voor overleg terug uit protest tegen de bijeenkomst gisteren in het Italiaanse parlementsgebouw van het Koerdische parlement-in-ballingschap.

Deze assemblée van Koerden die naar Europa zijn gevlucht, wordt door Ankara aangemerkt als een verlengstuk van de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK). De Turkse media speculeren vandaag dat het feit dat de bijeenkomst ondanks herhaalde protesten van Ankara toch doorging, negatieve gevolgen zal hebben voor de Turks-Italiaanse betrekkingen, niet alleen op het diplomatieke vlak, maar ook op defensiegebied. Turkije zou overwegen uitstaande militaire orders in Italië in te trekken. Sinds 1984 woedt er een guerrilla-oorlog in het Koerdische zuidoosten van het land, waarbij zeker 30.000 doden zijn gevallen.