Sri-Lankese rebellen moeten stad prijsgeven

COLOMBO, 30 SEPT. Het regeringsleger van Sri Lanka heeft vanmorgen Mankulam, de laatste stad die in handen was van de Tamil Tijgers, heroverd. Dat heeft de Sri-Lankese minister van Defensie meegedeeld, maar het bericht is door de rebellen niet bevestigd. Mankulam ligt langs de belangrijkste weg naar het noorden, die beide partijen al jaren onder controle proberen te krijgen.

De inname van Mankulam komt na drie dagen van strijd tussen de guerrillastrijders en het regeringsleger. Bij de gevechten, de ernstigste van dit jaar, zouden al meer dan 700 doden zijn gevalllen. Inzet van de strijd zijn een strategisch gelegen snelweg, die naar het noordelijk gelegen schiereiland Jaffna leidt, en de steden langs de weg. Volledige controle over de weg zou een doorbraak betekenen voor het leger, omdat dan vervoer over land naar Jaffna mogelijk wordt. Tot nu toe is het schiereiland alleen bereikbaar per boot of vliegtuig.

De guerrillastrijders, die in het noorden en oosten van Sri Lanka al vijftien jaar vechten voor een eigen staat, beweren dat twee andere steden langs de 70 kilometer lange hoofdweg, Kilinochchi en Paranthan, nog steeds in hun bezit zijn. Het leger ontkent dit.

De Tamil Tijgers hebben vanmorgen de lichamen van 600 dode militairen overgedragen aan het Internationale Rode Kruis.

Een vliegtuig met 55 inzittenden is gisteren spoorloos verdwenen op weg van Jaffna naar de hoofdstad Colombo. Het is niet duidelijk of de jongste gevechten iets met de verdwijning van het vliegtuig te maken hebben. (Reuters, AP, AFP)