Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Tien jaar geleden explodeerde boven het Schotse plaatsje Lockerbie een Pan-Am toestel. Een aanslag, zo bleek. De twee Libische verdachten zullen binnenkort voor berechting naar Nederland komen. Een interview met de man die hierover een akkoord wist te bereiken, professor Robert Black. Hij verbleef in Libië, waar hij sprak met Gadaffi. Ned.2, 17.29-18.58u.

Netwerk. Een portret van actievoerdster Priska van Velzen die met hamer en ijzerzaag een kernonderzeeër trachtte te vernietigen. Ondanks een gevangenisstraf, is ze nog steeds strijdbaar. Verder een reportage over klonen. Wat is er mogelijk? Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. Gesprekken over de dreigende economische crisis en hoe Nederland zich daar tegen gaat wapenen, een reportage over kettingbotsingen in de mist en aandacht voor Henk van Ulsen, die voor de vierde keer het toneelstuk Dagboek van een Gek gaat spelen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Yoy: Dj Celeste, dj Shinedoe, op stap in Beijing. Documentaire over twee Nederlandse dj's en hun optredens in Peking. Ned.1, 18.26-18.58u.

The X-creatures. Documentaireserie over mysteries. Zou het mogelijk kunnen zijn dat de Tasmaanse tijger, die sinds 1936 als uitgestorven geldt, nog steeds leeft? Op amateurvideo-opnames lijkt het wel of Victoriaanse dierenliefhebbers het dier hebben vrijgelaten. BBC2, 20.00-20.30u. Tomorrow's World. Populair wetenschappelijk magazine. Vandaag o.a. onderzoek naar het gedrag van dieren dat aardbevingen zou kunnen veroorzaken en de recentste snufjes voor de keuken. BBC1, 20.30-21.00u.

Kermis voor Abraham. Werken-aan-werk-documentaire over de toernee van vijftien Nederlandse kermisgezinnen die ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Israël door dit land trokken. Ned.3, 21.00-21.25u.

Der Aufklärer: Liebeslehrer der Nation. Portret van Oswalt Kolle, de man die in de jaren '60 opzien baarde met seksuele voorlichting op film. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

DRAMA

Sechs Schüsse auf einen Minister. Docudrama. Op 11 mei 1981 werd 's morgens vroeg de Hessische minister van Economische Zaken Heinz Herbert Karry door het open raam van zijn slaapkamer doodgeschoten. Een onderzoek naar de achtergronden van deze nog onopgehelderde moordzaak. Duitsl.1, 23.00-0.30u.

AMUSEMENT

Black Britain. Een gesprek met leden van verschillende Britse R'n'B-bands over hun multiraciale samenstelling. Is die een gelukkig toeval of een weloverwogen marketingstrategie? BBC2, 20.30-21.00u.

Living with the Enemy. Documentaireserie waarin mensen met heel verschillende overtuigingen en gewoonten met elkaar geconfronteerd worden. Een extreme dierenvriend brengt een dagje door op de boerderij van een traditionele schapenfokker. BBC2, 22.00-22.30u.

SPORT Champions League. Verslag van de wedstrijden Ajax-FC Porto en Benfica-PSV en na afloop korte samenvattingen van de andere wedstrijden in de Champions League, waaronder Olympiakos Piraeus-Croatia Zagreb en HJK Helsinki-FC Kaiserslautern. Ned.2, 20.00-23.22u. Om 23.40 Een samenvatting van Bayern München-Manchester United.

FILMS

The Cutting Edge (Paul M. Glaser, 1992, VS). Geen cliché laat men onbenut in een zich bijna volledig op een kunstijsbaan afspelend melodrama. Kunstrijdster annex welgesteld kreng Moira Kelly vindt nieuwe partner in simpele ijshockeyer D. B. Sweeney. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Bloodsport II: The Next Kumite (Alan Mehrez, 1995, VS). Vervolg-vechtfilm ontbeert de Jean-Claude Van Damme van het origineel. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Beetlejuice (Tim Burton, 1988, VS). Griezelkomedie is mager stamppotje waarin het hiernamaals er uit ziet als een derderangs spookhuis in de vermomming van een kantoor van de sociale dienst. Het overleden echtpaar Geena Davis en Alec Baldwin krijgt bezoek van 'bio-exorcist' Beetlejuice (Michael Keaton), professioneel verdelger van ongewenst sterfelijk gezelschap. Veronica, 20.30-22.05u., met reclame.

Keita! L'Héritage du griot (D. Kouyate, 1994, Frankrijk/Burkina Faso). Moderniteit versus traditie is hoofdthema van charmante, wel als jeugdfilm gepresenteerde vertelling over schooljongen die in de ban raakt van door 'wijze man' opgerakelde legende. TV5, 22.35-0.30u.

Jaws - The Revenge (Joseph Sargent, 1987, VS). Derde, uitgeblust vervolg op succesthriller van Spielberg. Weduwe van politieman Roy Scheider neemt wraak op de haai. Met Michael Caine. BBC1, 23.35-1.10u.

All Brothers Were Valiant (Richard Thorpe, 1953, VS). Avonturenfilm naar roman van Ben Ames Williams, over rivaliserende broers op een walvisvaarder. Duitsl.1, 0.50-2.20u. Nagesynch.

.Het Sacrament (H. Claus, 1989, België). Zie Film-vooraf. Duitsl.2, 1.15-2.55u., ondertiteld.

Mein Vater, der Schauspieler (Robert Riodmak, 1956, West-Duitsland). Melodrama. Acteur (O. W. Fischer) raakt verteerd door schuldgevoel nadat zijn door hem bedrogen echtgenote is verongelukt. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.40u., zwart-wit.

Eline Vere (Harry Kümel, 1990, Nederland/België). Door Jan Blokker geschreven verfilming van Louis Couperus' debuutroman uit 1889. Een gedragen ode aan een verlangen naar een dieper bestaan dan de negentiende-eeuwse Haagse society te bieden heeft. Mooie titelrol van de Zwitserse actrice Marianne Basler. Ook met Thom Hofmann, Mary Dresselhuys, Monique van de Ven. Morgen, Ned.1, 12.27-15.20u.