Saoediërs praten met 'big oil'

WASHINGTON, 30 SEPT. Daling van de olieprijs en concurrentieoverwegingen hebben Saoedië-Arabië genoodzaakt toenadering te zoeken tot Amerikaanse oliemaatschappijen. De Saoedische kroonprins Abdullah ibn Abdulaziz heeft zaterdag in Washington gesproken met vertegenwoordigers van Mobil, Exxon, Texaco, Chevron, Arco, Conoco en Philipps Petroleum.

De kroonprins, toekomstige opvolger van Koning Fahd, heeft vooral interesse getoond in eventuele deelname van de zeven grootste Amerikaanse oliemaatschappijen aan de ontwikkeling van de Saoedische olievelden. Dit meldt de Amerikaanse krant Washington Post. Sinds de nationalisering van de Saoedische oliesector in 1973 waren de buitenlandse oliemaatschappijen in het olierijke land niet meer welkom.

Volgens Amerikaanse analisten heeft Saoedië-Arabië vooral economische redenen voor de toenadering. Door de daling van de olieprijs kan het land buitenlandse investeringen in zijn oliesector goed gebruiken.

Verder heeft grotere concurrentie op de Amerikaanse markt, vooral van Mexico, Canada en Venezuela, het Saoedische marktaandeel in de Verenigde Staten verzwakt. Saoedie-Arabië is niet het eerste Arabische land dat buitenlandse partners uitnodigd voor de ontwikkeling van olievelden. Koeweit en Iran gingen het land voor. (ANP)