Prodi pleit voor besteding reserves centrale banken

ROME, 30 SEPT. De Italiaanse premier Prodi wil reserves van de Europese centrale banken gebruiken om de economieën van de landen in de Europese Unie te stimuleren. Hij zei dit tegen de Italiaanse krant La Stampa.

Prodi pleit voor het uitvoeren van grote infrastructurele werken op het gebied van telecommunicatie, transport en energie. Verder wil hij veel geld pompen in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De nationale overheden zouden de projecten moeten coördineren, terwijl Prodi de uitvoering aan het bedrijfsleven wil overlaten. De voorstellen van Prodi gaan in tegen het huidige beleid van de EU. Recentelijk riep Europees commissaris De Silguy van monetaire zaken de lidstaten van de EU nog op de begrotingstekorten te laten dalen.

Volgens de Italiaanse krant zou de Italiaanse premier hebben gezegd dat de huidige reserves van de centrale banken in de elf eurolanden “duidelijk groter zijn dan binnen het Europese systeem van centrale banken noodzakelijk is”.

Verschillende Italiaanse commentatoren schreven dat Prodi zich met zijn initiatief wil manifesteren tegenover de “grote” landen van Europa. Bij recente contacten tussen de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zou hij zich gepasseerd voelen. (AFP, DPA)