Overleg met VS over Bouterse

DEN HAAG, 30 SEPT. Nederlandse en Amerikaanse topambtenaren hebben deze week in Washington vertrouwelijk overleg gevoerd over nauwere samenwerking met het oog op de berechting van de Surinaamse drugsverdachte D. Bouterse.

Nederland hoopt dat een grotere Amerikaanse belangstelling voor de strafzaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte ex-legerleider van Suriname er onder andere toe leidt dat meer landen bereid zullen blijken Bouterse indien mogelijk te arresteren en uit te leveren. Deze zomer bleken Trinidad en Guyana niet bereid te voldoen aan een Nederlands verzoek de Surinaamse Adviseur van Staat Bouterse op te pakken.

In gesprekken op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het departement van Justitie hebben de procureur-generaal belast met drugsbestrijding J.A. Blok, de Haagse officier van justitie die Bouterse vervolgt E. Harderwijk en de justitiële topambtenaren J. Demmink en M. Knaapen gisteren en eergisteren duidelijk gemaakt hoe Nederland de drugsbestrijding in het Caraïbische gebied aanpakt. Het OM hoopt nog steeds dat de strafzaak tegen Bouterse - die nu in het voorjaar van 1999 staat gepland - in aanwezigheid van de hoofdverdachte kan worden begonnen.

De Verenigde Staten zijn zeker bereid druk uit te oefenen om een aanhouding van Bouterse mogelijk te maken, verzekert een Amerikaanse diplomaat. Mocht Bouterse zich op Amerikaans grondgebied begeven dan zal hij in ieder geval worden opgepakt en aan Nederland worden uitgeleverd, zo valt in Amerikaanse diplomatieke kringen te vernemen. Het Nederlandse gesprek in Washington is in zekere zin een herbevestiging van afspraken die de toenmalige minister van Justitie E. Hirsch Ballin in 1992 in de VS maakte over de aanpak van het Surinaamse drugskartel.

De Haagse rechter-commissaris die het gerechtelijk vooronderzoek tegen Bouterse en drie andere verdachten leidt, I.E. de Vries, heeft de advocaten laten weten dat de verklaringen van een van de acht anonieme getuigen in deze strafzaak alsnog als niet betrouwbaar dienen te worden aangemerkt.

Pagina 2: Horen getuigen verloopt moeizaam

De bedreigde getuige die uitvoerige verklaringen had afgelegd over de rol van Surinamers bij cocaïnehandel via het vliegveld Zanderij kan volgens de rechter niet meer serieus worden genomen omdat hij “inconsistente verklaringen” heeft afgelegd.

De beslissing van De Vries is opmerkelijk omdat deze getuige al drie jaar lang de status van bedreigde getuige geniet.

Hij is in 1995 eerst door de politie, later door het OM en door de rechter-commissaris die haar in deze zaak voorafging, G. Haverkate als betrouwbaar aangemerkt.

Ook De Vries die in 1997 haar werk in deze zaak begon, was aanvankelijk overtuigd van de betrouwbaarheid van deze getuige. Eerder deze maand verbood ze de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, 39 van in totaal 42 vragen aan deze anonieme getuige nummer-8 te stellen omdat daarmee de identiteit in gevaar zou worden gebracht. Moszkowicz vond dat optreden zo onredelijk partijdig dat hij om wraking van de rechter verzocht. Een paar dagen nadat de rechtbank deze wraking afwees, heeft De Vries laten weten de getuige zelf niet betrouwbaar te vinden.

Advocate I. Weski zegt dat de handelwijze van de rechter-commissaris voor haar reden is “vraagtekens te plaatsen bij de criteria die zij hanteert bij de toekenning van de status van bedreigde getuige. Ik zou graag willen weten waarom deze getuige nu kennelijk opeens door de mand is gevallen”, aldus Weski.

Het horen van getuigen in het gerechtelijk vooronderzoek verloopt overigens moeizaam.

Vorige week is voor de tweede keer een reis van een rogatoire commissie naar Amerika om een getuige tegen Bouterse te horen, uitgesteld. Ook het horen van een andere anonieme getuige op een geheime lokatie in Nederland is gisteren op het laatste moment afgelast.

    • Marcel Haenen