Netwerk discount brokers; Goedkoper beleggen in euro-landen

UTRECHT, 30 SEPT. Rabobank werkt aan een Europees net van goedkope beurshandelsbedrijven ('discount brokers'). Dat moet Nederlandse particuliere beleggers toegang bieden tot de beurzen van landen die volgend jaar de euro invoeren.

De bank onderhandelt daartoe met een aantal lokale partijen voor de opbouw van een netwerk van beursorderlijnen. Dat heeft een woordvoerder van de Rabobank gisteravond gezegd op een informatiebijeenkomst over beleggingsmogelijkheden na invoering van de euro.

Het net moet belegers straks een uniforme kostenstructuur bieden voor effectentransacties in de EMU-landen, als alle effectentransacties na 1 januari volgend jaar in euro luiden. Door concurrentie tussen de lokale handelaren moeten de beleggingstarieven op termijn net zo laag worden als in Nederland. Het netwerk is niet bedoeld voor transacties op Europese optiebeurzen.

Concrete namen en tariefsstructuren kon de woordvoerder niet noemen. De Rabobank probeert met een publiciteitsoffensief particuliere beleggers duidelijk te maken wat de voordelen zijn van Europees beleggen na de invoering van de euro.

Gisteren werd het boekje 'EuroEffect' gepresenteerd, waarin de bank beleggers informeert over beleggingsmogelijkheden in 'Euroland'. “De belegger krijgt een heel nieuw universum voor zich”, aldus L.M.W. Cornelissen van Iris, het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco. “Hij heeft een ruimere keuze uit interessante bedrijftakken en ondernemingen en kan er bovendien zonder valutarisico's beleggen.”

Iris schrijft in een gisteren gepubliceerd onderzoeksrapport dat Europa de beleggingsregio is met de beste vooruitzichten ter wereld. Het bureau verwacht dat de komende tijd grote kapitaalstromen op gang komen. Vooral van Duitsland, Frankrijk en Italïe wordt veel verwacht. In deze landen zullen nu nog ontbrekende pensioenvoorzieningen worden opgebouwd. Deze pensioengelden zullen worden belegd in Europese aandelen, zo meent Iris.

A.G.Z. Kemna, directeur aandelenbeleggingen van de Robeco Groep, verwacht niet dat de particuliere en professionele beleggers hun portefeuilles blijven indelen naar land, maar dat zij bij aandelenselectie zullen kijken naar bedrijfstakken. “Ze zoeken naar het beste bedrijf in de sector. Ze gaan zich afvragen of in de sector informatietechnologie het Duitse softwarebedrijf SAP geen beter aandeel is dan de Nederlandse concurrent Baan. Dan zeggen wij dat je beter SAP kunt hebben.”

Gevolg van de 'Europeanisering' van de beleggingsportefeuilles van particulieren is volgens Kemna dat middelgrote bedrijven harder moeten knokken om interessant te blijven voor beleggers. “Ze moeten lean and mean worden en eventueel de wereldconcurrentie aankunnen.”