Matthew Broderick

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Matthew Broderick, de onopvallende ster die ondanks gering charisma steeds weer blijft opduiken, zoals nu als koene drakendoder in New York in de blockbuster Godzilla.

Er zijn sterren, van wie je je niet kunt voorstellen hoe ze er op middelbare leeftijd uit zullen zien. Op z'n zesendertigste is Matthew Broderick (New York, 21 maart 1962) als voornaamste tegenspeler van Godzilla nog steeds een jongen, een koene drakendoder in New York. In zijn meest succesvolle rol tot nu toe bleef Broderick buiten beeld, maar leende zijn welpenstem aan de volwassen Simba in de animatiefilm The Lion King (1994). De telg uit een theaterfamilie (zijn vader was bijrolacteur James Broderick, zijn moeder toneelschrijfster en scenariste Patricia Broderick) debuteerde al op zijn zeventiende op Broadway en speelde in verschillende stukken van vooraanstaande auteurs als Horton Foote, Harvey Fierstein en Neil Simon; drie keer vertolkte Broderick Simons jonge alter ego Eugene, ook in de verfilming van Biloxi Blues (Mike Nichols, 1988). Toen Broderick zijn filmdebuut maakte in een andere Simon-film, Max Dugan Returns (Herbert Ross, 1983), was hij 21 maar geen ingénu; zijn opvallende tienerrollen als computerfreak in WarGames (John Badham, 1983) en verstokt spijbelaar in Ferris Bueller's Day Off (John Hughes, 1986) werden gekenmerkt door een mondainer toon dan die van zijn leeftijds- en generatiegenoten. Critica Pauline Kael was niet gecharmeerd van de rol van de middeleeuwse streetwise kid in Ladyhawke (Richard Donner, 1985), maar wel van de charmante vertolking door Broderick.

De volwassen carrière van de vroegbloeier heeft lang niet de verwachte allure gekregen, in prestigeproducties als Glory (Edward Zwick, 1989) en Mrs. Parker and the Vicious Circle (Alan Rudolph, 1994), noch in komedies met illustere tegenspelers als Sean Connery en Dustin Hoffman (Sidney Lumets Family Business, 1988) of Marlon Brando (Alan Bergmans The Freshman, 1990). Het laatst werd Broderick gesignaleerd als tegenspeler van Meg Ryan in Addicted to Love (Griffin Dunne, 1996) en de volgende zal zijn de live-action titelrol van de blunderende tekenfilmfiguur Inspector Gadget. Ook regisseerde Broderick zichzelf als Nobelprijswinnaar Richard Feynman in het door zijn moeder geschreven Infinity (1996).

Het ligt niet voor de hand een onopvallende ster als Broderick te casten in de hoofdrol van een blockbuster als Godzilla. Op de een of andere manier blijft hij ondanks gering charisma steeds weer opduiken, vermoedelijk door zijn acteerkwaliteiten. Hij trouwde in 1997 met een vergelijkbare van het theater afkomstige actrice, die altijd goed is, maar nooit opvalt: Sarah Jessica Parker.

    • Hans Beerekamp