Marechaussee verdacht van verkrachting Ecuadoriaanse

AMSTERDAM, 30 SEPT. Een 23-jarige wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft volgens de marechaussee bekend een Ecuadoriaanse vrouw te hebben verkracht. Maar over de bekentenis bestaat verwarring. Volgens het openbaar ministerie in Arnhem heeft de man verklaard geslachtsgemeenschap met de vrouw te hebben gehad maar dat van verkrachting geen sprake was, aldus persofficier P. Frielink. Het OM zal waarschijnlijk de man strafrechtelijk vervolgen.

De rijksrecherche heeft de wachtmeester maandag aangehouden. Hij zit nog vast. De marechaussee heeft naar aanleiding van deze zaak besloten dat asielzoekers en vreemdelingen voortaan door minimaal twee beambten moeten worden begeleid.

De 32-jarige vrouw kwam donderdag 17 september aan op Schiphol. Ze verklaarde 30 dagen in Nederland te willen blijven, maar ze had niet genoeg geld op zak. Daarom mocht ze niet als toerist het land in. Ze werd in het passantenverblijf geplaatst in afwachting van uitzetting. Daar werd ze opgehaald door een man in uniform, de 23-jarige wachtmeester. Die nam haar mee naar een toilet, waar hij haar zou hebben verkracht. De vrouw deed een dag later aangifte. In afwachting van een rijksrechercheonderzoek werd ze vastgehouden in het Grenshospitium. Gisteren werd ze na interventie van de ambassade van Ecuador overgebracht naar een hotel. De vrouw krijgt voor elke dag dat ze heeft vastgezeten een vergoeding van 150 gulden. Daarnaast zal haar advocaat een extra schadevergoeding eisen. De vrouw mag de strafzaak in Nederland afwachten.