Marco van Hoogdalem schlemiel van Schalke

ROTTERDAM, 30 SEPT. De Nederlandse middenvelder Marco van Hoogdalem was gisteravond de schlemiel van de Duitse voetbalclub Schalke 04. Hij miste de beslissende strafschop in de eerste ronde van het UEFA-Cupduel tegen Slavia Praag. Schalke verloor in de Tsjechische hoofdstad met 1-0. De eerste wedstrijd was ook in 1-0 geëindigd.

De uitschakeling van Schalke was een nieuwe tegenvaller voor de Nederlandse trainer Huub Stevens. De populaire coach ligt dit seizoen onder vuur in Gelsenkirchen; de trouwe aanhang is teleurgesteld in de slechte competitiestart. Schalke staat in de Bundesliga onderin de middenmoot.

Net als VfB Stuttgart behaalde Werder Bremen gisteravond een spectaculaire zege. Twee weken na de 2-0 nederlaag in Noorwegen won Werder na verlenging met 4-0 van Brann Bergen. De Oekraïener Maximow en de Noor Flo maakten de beslissende treffers. Bayer Leverkusen bereikte als derde Duitse club de tweede ronde. Het Italiaanse Udinese verloor de uitwedstrijd met 1-0. Het eerste duel was in 1-1 geëindigd.

Van de vier Engelse clubs werd Blackburn Rovers als enige uitgeschakeld. Lyon had op eigen veld genoeg aan een 2-2 gelijkspel. Leeds United had geluk bij het Portugese Maritimo. De club van de Nederlanders Hasselbaink en Wijnhard won na strafschoppen.

Club Brugge bereikte de tweede ronde na een 2-2 gelijkspel tegen Ujpest. De Hongaren hadden het eerste duel met 5-0 verloren. Het Zwitserse Grasshoppers was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Anderlecht, dat niet genoeg had aan de 0-0 in Zürich. Op eigen veld had Anderlecht vijftien dagen geleden met 2-0 verloren.