Kok wil niet meer openheid over prins

DEN HAAG, 30 SEPT. Minister-president Kok voelt er niet voor meer openheid te verschaffen over het privé-leven van leden van het Koninklijk Huis. Zo vindt hij het terecht dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vorige week geen mededelingen heeft gedaan over de afgebroken relatie van kroonprins Willem-Alexander met Emily Bremers.

Kok reageerde gisteren in de Tweede Kamer op suggesties van PvdA-woordvoerder Rehwinkel. Deze bepleitte in een debat over de begroting van het Koninklijk Huis dat de RVD in zaken als een vaste relatie van de kroonprins eerder met officiële mededelingen komt om “hitsige nieuwsgierigheid” en “hinderlijke achtervolging” van de roddelpers te voorkomen.

Rehwinkel legde er de nadruk op dat grotere openheid van de zijde van de Rijksvoorlichtingsdienst “hypevorming” kan voorkomen. Hij wees op de speculaties in de media of Emily Bremers aanwezig zou zijn bij het zestigste verjaarsdagsfeest van de Koningin, speculaties die zich herhaalden rondom het huwelijk van Prins Maurits en Marilène van den Broek. “Openheid werkt ontnuchterend. Het helpt het gras voor de voeten weg te maaien van degenen die van speculaties moeten leven”, aldus Rehwinkel.

De PvdA'er herinnerde eraan dat de Rijksvoorlichtingsdienst in het verleden speculaties over ziektes van prins Claus voorkwam door vroegtijdig met feitelijke mededelingen naar buiten te komen.