IMF ziet dit jaar groei wereldeconomie halveren

WASHINGTON, 30 SEPT. De groei van de wereldeconomie zal dit jaar slechts de helft bedragen van die in 1997. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt de groei in 1998 uit op 2 procent na een groei van 4,1 procent vorig jaar. De groei van het volume van de wereldhandel neemt dit jaar relatief nog sterker af. De kansen op duidelijk herstel in 1999 zijn door de huidige financiële crisis verminderd.

Het IMF spreekt in zijn vandaag gepresenteerde halfjaarlijkse World Economic Outlook van een “ongebruikelijk fragiele” wereldeconomie. In april verwachtte de staf van het IMF nog een groei van de wereldeconomie met 3,1 procent in 1998. De internationale economische en financiële omstandigheden zijn volgens het IMF de afgelopen maanden “aanzienlijk verslechterd” door de verscherping van de crisis in Japan en andere Aziatische landen en de Russische financiële crisis die neerkomt op een bankroet. Voor volgend jaar wordt een groei van de wereldeconomie van 2,5 procent verwacht, nadat eerder nog van 3,7 procent was uitgegaan.

De groei van het volume van de wereldhandel zal dit jaar slechts 3,7 procent bedragen, na een groei met 9,7 procent in 1997.

In april ging het IMF nog uit van een groei van het wereldhandelsvolume met 6,4 procent voor dit jaar.

De presentatie van de World Economic Outlook komt enkele dagen voor het begin van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank, waarbij de huidige crisis het belangrijkste thema zal zijn.

Het IMF heeft zijn prognose voor Japan aanzienlijk naar beneden moeten bijstellen. De Japanse economie zal dit jaar met 2,5 procent krimpen, nadat in april nog een nulgroei was verwacht. Volgend jaar zou de Japanse economie op een groei van een half procent kunnen uitkomen, maar het IMF spreekt van “duidelijke neerwaartse risico's”. Ook voor de Aziatische crisislanden zijn de verwachtingen veel somberder. Zo zullen gezamenlijke economieën van Zuid-Korea, Thailand, Indonesië en de Filippijnen dit jaar met 10,4 procent krimpen, nadat eerder nog werd uitgegaan van een daling met 2,7 procent.

In de Verenigde Staten en West-Europa zijn de effecten van de crisis tot dusver “klein” gebleven, maar vooral in de industriële sector worden de gevolgen voelbaar.

    • Hans Buddingh'