Groenen: 4 ministers in coalitie met SPD

BERLIJN, 30 SEPT. De Duitse Groenen eisen ten minste vier ministersposten in een regering met de SPD van Gerhard Schröder. Vrijdag beginnen de coalitiebesprekingen , maar nu al wordt in kleine kring getracht de meest heikele knelpunten weg te masseren.

Gunda Röstel, een van de twee partijvoorzitters van de Groenen, zei de eis van vier ministersposten “legitiem” te vinden. Gedacht wordt onder meer aan het ministerie van Milieu en Gezondheiszorg. Fractieleider Joschka Fischer is naar voren geschoven als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken. Toekomstig bondskanselier Gerhard Schröder noemde dat laatste vanmorgen, voordat hij naar Parijs vertrok om president Chirac en premier Jospin te ontmoeten, “niet onvoorstelbaar”.

Binnen de SPD bestaat brede consensus over het feit dat de sociaal-democraten van de zestien te verdelen ministersposten alle functies willen bezetten die 'in brede zin met de stabiliteit van het land te maken hebben': Economische Zaken, Werkgelegenheid, Financiën, Binnenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Partijvoorzitter Oskar Lafontaine gooit hoge ogen voor het ministerschap van Financiën; het enige alternatief is het fractievoorzitterschap van de SPD in de Bondsdag. Lafontaine wil in ieder geval af van zijn ambt als minister-president in Saarland.

SPD en Groenen zullen vandaag en morgen met elkaar in kleine kring praten over de grootste twistpunten zoals de verkeerspolitiek, de belastinghervorming, de atoomenergie en buitenlandse missies van de Bundeswehr. Aan deze besprekingen zullen van SPD-zijde behalve Schröder ook Lafontaine en fractievoorzitter Rudolf Scharping deelnemen.

Daarbij hebben vertegenwoordigers van de linkervleugel van de Groenen zich gisteren al meteen als stoorzender gemanifesteerd. De SPD wil de Groenen de komende dagen zien te binden aan een regeringsprogramma, zodat tijdens de kabinetsperiode de ministers van de Groenen niet telkens goedkeuring aan het machtige partijcongres hoeven te vragen.

Inmiddels worden binnen de CDU/CSU na de verkiezingsnederlaag de bakens verzet. De scheidende kanselier Helmut Kohl deelde gisteren na afloop van de fractievergadering mee, dat fractievoorzitter Wolfgang Schäuble hem als partijvoorzitter opvolgt. Volker Rühe (Defensie), die ook op deze post aasde, toonde zich licht geïrriteerd. Het partijbestuur had dit pas volgende week dinsdag bekend willen maken na afloop van haar dan geplande vergadering. Maar “geen enkele wens van de bondskanselier stelt hem teleur. Ik houd me aan de spelregels”, zei Rühe. Intussen dringen de 'Jonge Wilden', de jongere generatie van partij- en fractievoorzitters uit de deelstaten, sterk aan op inhoudelijke vernieuwing van de partij. “Met het vertrek van Helmut Kohl zijn de problemen binnen de CDU nog niet opgelost”, zei Ole von Beust, CDU-voorzitter in Hamburg.

    • Michèle de Waard