Doelpunten Machlas brengen fanatieke Grieken tot zwijgen

ROTTERDAM, 30 SEPT. Nikos Machlas, de Griekse spits van Vitesse, speelde vaker in het Nikos Goumas-stadion in Athene. De Europees topscorer wist dus als geen ander hoe hij de felle supporters van thuisclub AEK rustig kon krijgen. Gewoon scoren en dat deed Machlas in de eerste twintig minuten twee keer. Zo had hij een groot aandeel in het 3-3 gelijkspel, een uitslag die voor Vitesse na de 3-0 in het Gelredome ruimschoots voldoende was om de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi te bereiken. “Het was eigenlijk een makkelijke avond”, constateerde aanvoerder Kreek.

Ondanks de ruime voorsprong uit de eerste wedstrijd waren ze bij Vitesse vooraf niet gerust op de goede afloop. De ervaring leerde namelijk dat het kan spoken bij AEK, de club met een van de meest beruchte supportersgroepen van Europa. Bovendien miste Vitesse gisteravond liefst vijf basisspelers: de geschorste Van den Brom en de geblesseerden Curovic, Perovic, Trustfull en Veldman. Zodoende moest trainer Jorge een beroep doen op twee spelers, Van der Hoeven en de Italiaan De Marchi, die dit seizoen nog niet of nauwelijks in actie waren gekomen.

Maar het was Machlas die er snel voor zorgde dat Vitesse in veilige haven terechtkwam. Met een fraaie kopbal bezorgde hij de Arnhemse club al na tien minuten een voorsprong. AEK antwoordde direct met een tegentreffer van Nikolaidis, de aanvalspartner van Machlas bij de nationale ploeg. De Grieken kregen weer hoop, maar Machlas zorgde voor de ontnuchtering. Hij verlengde in de 17de minuut tussen liefst vier tegenstanders een verre vrije trap van doelman Westerveld met zijn hoofd en de bal rolde in het doel (1-2). Toen moest AEK vijf keer scoren en zelfs de grootste optimisten begrepen dat dit onbegonnen werk was.

De wraak van Machlas was dus zoet. Hij was bij aankomst op het vliegveld van Athene bespuugd en uitgescholden door AEK-aanhangers. Voorzitter Aalbers voorkwam dat de spits zijn landgenoten aanviel. De volgende dag boden de Griekse kranten Machlas in grote koppen de excuses van het Griekse volk aan. Maar voor de voetballer was de lol er af. Hij verliet zijn hotelkamer alleen nog om te eten of te trainen. Na de aftrap klonk er gisteravond bij elk balcontact van Machlas gefluit en gejoel. De geluiden verstomden na zijn doelpunten.

Toch maakte de held van Vitesse na het bereiken van de tweede ronde geen vrolijke indruk. Machlas verklaarde gemengde gevoelens te hebben en had bovendien last van zijn achillespezen gekregen door het harde veld in Athene. Vandaar dat hij acht minuten voor het einde naar de kant werd gehaald. Zijn werk zat er op. Uit een pass van Machlas had Reuser na rust zelfs nog voor 1-3 gezorgd. Vitesse speelde toen al een tijdje met tien man. Doelman Westerveld kreeg in de blessuretijd van de eerste helft een rode kaart nadat hij met gestrekt been op de doorgebroken Kopitsis was afgerend.

Zijn vervanger was Chaniotakis, de Griekse tweede doelman van Vitesse. Uitgerekend in eigen land mocht hij zijn debuut maken. De 30-jarige Chaniotakis heeft al twee maanden last van zijn rug. Toch moest hij aantreden, aangezien Vitesse geen andere keeper op de officiële spelerslijst had gezet. Chaniotakis had geen schuld aan de twee tegentreffers van AEK. Vitesse kwam ongedeerd uit de strijd.