Bod op KBB met vermogen van familie De Waal

ROTTERDAM, 30 SEPT. Het bod van 1,9 miljard gulden op het Bijenkorf-concern wordt deels gefinancierd met familievermogen. Hoe groot dat is, daar wil de familie De Waal, de enige aandeelhouders van WE International, liever niet al te veel inzicht in geven.

“Het zijn zakelijke transacties met familievermogen uit de familie BV's”, zegt een woordvoerder van WE International. “Maar de familie wil zelf graag zoveel mogelijk uit de publiciteit blijven.” Hoe serieus het bod is, blijkt volgens de woordvoerder uit het feit dat de Rabobank en haar dochter Gilde de financiering ervan onderschrijven.

De familie - een tiental leden rond de 46-jarige Ronald de Waal, kleinzoon van de oprichter E.H. de Waal - bezit kledingwinkels en vastgoed. De houdstermaatschappij, een Luxemburgse financieringsmaatschappij, heeft daarnaast belangen in de grote Amerikaanse warenhuisketen Saks (sinds 1985, omzet nu 12 miljard gulden) en het Britse Body Shop International (sinds vorig jaar, omzet nu 2 miljard gulden).

Hoe groot het belang in Saks is, blijft onduidelijk. In de Body Shop heeft de familie, die bij de directie langs is geweest voor een gesprek, een belang van bijna 4 procent: waarde zo'n 25 miljoen gulden. Het is volgens insiders een “lange-termijn belegging”. WE is daarmee de op één na grootste aandeelhouder, na oprichtster Anita Roddick. Die belangen worden niet verkocht om het bod op KBB te financieren.

De belangrijkste man bij WE International is Ronald de Waal, die de zaak in 1984 overnam van Kees de Waal, zijn vader. Ronald, die in 1952 werd geboren in Bussum en nu in het Belgische Wilrijk woont, was tot vorig jaar lid van de directie en is nu 'gedelegeerd commissaris'. In de kledingbranche bestaat groot respect voor zijn vakmanschap. De Hij- en Zijwinkels hebben een scherp gedefinieerde en succesvolle formule. WE International heeft behalve de 260 kledingwinkels ook vastgoed-belangen in Nederland en de rest van Europa.

Kees de Waal, de zoon van oprichter E.H. de Waal die in 1917 begon met een groothandel voor kleding, kon in de jaren tachtig de publiciteit niet vermijden toen hij tot aan de Hoge Raad een belastingconflict uitvocht. Hij zou een 'brievenbus' in Hongkong gebruikt hebben om 10 miljoen gulden winst te versluieren, maar werd na jaren procederen vrijgesproken. Verder kreeg hij bekendheid als gulle schenker aan projecten voor de straatjeugd in Latijns Amerika.

Nadat Kees de Waal - volgens geruchten na een ruzie met zijn zoon - het bedrijf vaarwel zei, bleef hij actief in vastgoed. Zijn grootste slag sloeg hij twee jaar geleden met de verkoop van zijn verzameling Nederlandse winkels voor 300 miljoen gulden aan het Bedrijfspensioenfonds voor de Metaalnijverheid. De Waal senior, die zijn tijd verdeelt tussen Nederland en de VS, schijnt nog actief te zijn in Nederlands vastgoed. Kees de Waal heeft geen officiële functie meer in WE International, zegt de woordvoerder. “Hij heeft niets met dit bod te maken.”