Bloedbad onder burgers in Kosovo

PRIŠTINA, 30 SEPT. Servische politiemannen en Joegoslavische soldaten hebben zaterdag een bloedbad aangericht onder Albanese dorpelingen in het dorp Gornji Obrinje in Midden-Kosovo. Gisteren werden de lichamen van twintig dorpelingen gevonden.

Buitenlandse verslaggevers meldden gisteren na een bezoek aan het dorp zestien lichamen te hebben geteld. In tien gevallen waren de slachtoffers vrouwen, kinderen of bejaarden. Alle slachtoffers droegen burgerkleding. Negen van hen waren lid van een familie. Allen waren van dichtbij door het hoofd geschoten. Bij veel lichamen was de keel doorgesneden, waren armen of benen afgehakt of werden steekwonden aangetroffen. Een baby van één tot twee jaar was door het hoofd geschoten, net als een zwangere vrouw. Een jongen van naar schatting tien was de keel doorgesneden. Bij een man waren de hersenen verwijderd en een stukje verderop neergelegd.

Dorpelingen vertelden de journalisten dat het dorp zaterdag was omsingeld door Servische politietroepen en Joegoslavische soldaten. De inwoners waren daarop de bossen in de buurt ingevlucht. De Serviërs troffen in het dorp een achtergebleven bejaarde man aan, Ali Delija. Ze dwongen hem hen naar de schuilplaats van zijn familie in de bossen te brengen. “Ik hoorde geschreeuw en schoten. Toen de troepen weggingen vonden we iedereen dood”, zei gisteren een van de dorpelingen. Negen van de doden waren leden van de familie-Delija.

Volgens de dorpeling droegen de daders uniformen van de Servische politie en van het Joegoslavische leger. Ze zeiden na het bloedbad één overlevende te hebben aangetroffen, een baby.

De leider van de Britse liberaal-democraten, Paddy Ashdown, beschuldigde gisteren in Belgrado de Serviërs van “middeleeuwse barbarij” en van “onvergeeflijke bombardementen” op dorpen van Albanezen in Kosovo. Hij zei dat na een gesprek met de Joegoslavische president Miloševic, die hem “een persoonlijke verzekering” had gegeven dat de militaire operaties in Kosovo nu zijn beëindigd.

In Kosovo zijn gisteren de eerste militaire eenheden naar hun kazernes teruggekeerd, al is volgens de Albanezen van een grootscheepse terugtrekking - zoals maandag beloofd door de premier van Servië - nog geen sprake. (Reuters, AFP, AP)