Bij Grand Slam Cup 13 miljoen gulden te verdelen; Melig tennis voor veel geld

ROTTERDAM, 30 SEPT. Het Duitse publiek laat zich deze week in München bij voorkeur verleiden tot een bezoek aan het Bierfest op het Oktoberfestival. Zelfs Martina Hingis kijkt vanavond liever naar de voetballers van Bayern München en Manchester United in de Champions League dan naar een flauw potje tennis op het monsterlijke toernooi om de Grand Slam Cup. In de Olympiahalle strijden twaalf mannen en - voor het eerst - acht vrouwen om een prijzengeld van maar liefst 6,7 miljoen dollar en niemand verwondert zich meer om de absurde bedragen die op de Grand Slam Cup worden uitgekeerd.

Het toernooi werd acht jaar geleden door de Internationale Tennisfederatie (ITF) ontworpen als een tegenhanger van het door de Association Tennis Professionals (ATP) georganiseerde wereldkampioenschap voor de beste acht spelers van het jaar. “Ik geloof nog steeds in het concept van de Grand Slam Cup”, zei Tim Henman, nadat hij in twee sets van Jonas Bj/orkman had verloren. “Je kunt op basis van de resultaten in de grandslamtoernooien een prachtig deelnemersveld samenstellen. Maar het probleem is dat alleen ruimte is te vinden op de overvolle kalender als een jaar uit 60 weken zou bestaan.”

Ook Henman moest toegeven dat geld alleen de tennissers al niet meer gelukkig maakt. Bij de mannen was slechts één grandslamwinnaar bereid naar München te komen. Petr Korda is na zijn triomf op de Australian Open al verzekerd van een bonus van 125.000 dollar en een premie van 175.000 dollar, omdat hij ook nog eens een bye kreeg voor de eerste ronde. Zonder een bal te hebben geslagen, mag Korda dus al ruim zes ton mee naar huis nemen. De Spanjaard Carlos Moya krijgt blijkbaar nog meer geld op het ATP-toernooi in zijn geboorteplaats Palma de Mallorca, want de kampioen van Roland Garros trad gisteren al op in de schitterende Coliseo Balear, een arena voor stierenvechters.

Ook zijn landgenoot Alex Corretja speelt deze week in Palma de Mallorca. Pete Sampras liet de Grand Slam Cup noodgedwongen schieten vanwege zijn op de US Open opgelopen hamstringblessure en Patrick Rafter had geen zin meteen na de Davis-Cupwedstrijd van Australië tegen Oezbekistan naar Europa te komen. De Fransen Nicolas Escudé en Cedric Pioline stapten na hun Davis-Cupduel met Israel wel meteen in het vliegtuig om zich te verzekeren van 100.000 dollar, het douceurtje voor de verliezer in de eerste ronde.

Jan Siemerink zal het betreuren dat hij net niet in aanmerking kwam voor een rol als tweede reserve, want die is ook nog 50.000 dollar waard. Daar zal hij deze week op het ATP-toernooi in Toulouse meer voor moeten doen. De winnaar van het potsierlijke evenement in München incasseert 1,3 miljoen dollar en de vier geplaatste spelers (Korda, Ivanisevic, Philippoussis en Rios) hoeven daar maximaal slechts drie keer voor op de tennisbaan te verschijnen. De finalisten zullen in elk geval extra hun best willen doen, omdat het verschil tussen winnen en verliezen 650.000 dollar is.

De vrouwen doen het voor ietsje minder. De winnares strijkt 800.000 dollar op, de verliezende finalist de helft. “Veel geld voor een grandslamtoernooi dat pas in de kwartfinales begint”, giechelde Hingis. De nummer 1 van de wereld speelde gisteren haar laatste partij als 17-jarige en ze verheugde zich na de zege op Martinez reeds op de geste van haar sponsor Opel. En stond er ook nog niet een Porsche in haar garage als bonus voor de winst in het toernooi van Filderstadt? “Het is een heerlijk gevoel beslissingen te kunnen nemen zonder eerst mijn moeder te vragen of het goed is”, zei Hingis.

Melanie Molitor had blijkbaar geen morele bezwaren tegen de deelname van haar dochter aan de Grand Slam Cup. Maar niet iedereen viert zijn volwassenheid zo exuberant als de Zwitserse op een toernooi waar niemand op zit te wachten. Slechts 1500 toeschouwers kregen in de Olympiahalle drie saaie partijen voorgeschoteld. Maar om tennis draait het nu eenmaal niet in München. Al bij de geboorte van het toernooi hekelde John McEnroe de Grand Slam Cup als “een gedrocht waar tennissers zich als geldhoeren moeten gedragen”. Twee jaar later zette ook Big Mac zijn principes opzij en hoewel de toekomst van de Grand Slam Cup onzeker is, heeft zijn oordeel niets aan waarde ingeboet.

    • Robèrt Misset