Benoeming Majko wekt hoop op dialoog in Albanië

TIRANA, 30 SEPT. In Albanië is de oppositionele Democratische Partij bereid een dialoog aan te gaan met de socialist Pandeli Majko, die gisteren de opdracht heeft gekregen een nieuwe regering te vormen. Daarmee is voor het eerst enig uitzicht op een verzoening tussen de twee belangrijkste krachten in de uiterst gepolariseerde Albanese politiek.

De president van Albanië, Rexhep Meidani, gaf Majko gisteren de opdracht een nieuwe regering te vormen, nadat de Socialistische partij haar secretaris-generaal had aangewezen als kandidaat-premier. Majko volgt Fatos Nano op, die een dag de consequenties had getrokken uit zijn onvermogen de politieke crisis in Albanië op te lossen en was afgetreden. De Albanese oppositie heeft Nano's aftreden steeds geëist.

De Democratische Partij van ex-president Sali Berisha reageerde aanvankelijk negatief op het besluit van de premier en de aanwijzing van diens opvolger. Het opstappen van Nano zou niet genoeg zijn om de politieke crisis op te lossen. Maar later riep Berisha zijn aanhang op “de nieuwe politieke oplossingen” die Majko zal aandragen “te vertrouwen”. “Als voormalig president roep ik de Democratische Partij en haar bondgenoten op een meer opbouwende geest en een gevoel van compromis aan de dag te leggen en deel te nemen aan de dialoog die nodig is voor de vorming van een regering op brede basis”, aldus Berisha. De Democratische Partij heeft de afgelopen weken het aftreden van Nano en de vorming van een regering van technocraten geëist, waarna vervroegde verkiezingen zouden moeten worden gehouden.

Majko van zijn kant riep indirect de oppositie op zich van Berisha te ontdoen, zoals de socialisten zich van Nano hebben ontdaan. “De beste steun die Berisha de nieuwe regering kan geven is zijn partij open te gooien voor de generatie van jonge politici”, zo zei Majko - die zelf 30 jaar oud is - gisteren. Hij sloot een gang naar de stembus categorisch uit: “Vervroegde verkiezingen zijn het laatste wat we willen.”

Majko zei dat zijn belangrijkste taak bestaat uit het opstellen van een grondwet, die in principe eind november de bevolking in een referendum moet worden voorgelegd. Albanië heeft geen grondwet. Berisha heeft vier jaar geleden een grondwet opgesteld waarin hijzelf als president zeer ruime bevoegdheden kreeg, maar die werd in een volksstemming van de hand gewezen. Een tweede prioriteit van Majko's kabinet is de Kosovo-crisis, “die niet alleen de toekomst van Albanië maar die van de hele regio serieus bedreigt”. Net als Nano is Majko voorstander van de legering van NAVO-troepen langs de grens tussen Kosovo en Albanië en wil hij dat Kosovo in Joegoslavië de status van republiek krijgt. (AFP, Reuters)