Artsen zonder Grenzen weg uit Noord-Korea

PARIJS, 30 SEPT. De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen trekt zich na twee jaar definitief terug uit Noord-Korea. Dit melden de Franse krant Libération en de Amerikaanse International Herald Tribune vandaag. Met het vertrek verdwijnt het grootste internationale humanitaire hulpprogramma uit het door hongersnood getroffen Aziatische land.

Op een persconferentie in Hongkong morgen zal Artsen zonder Grenzen de - voor een internationale organisatie nogal ongebruikelijke - beslissing toelichten, maar naar verluidt gaat de organisatie weg omdat zij te veel tegengewerkt werd door de communistische regering van Noord-Korea. Hulpverleners zouden hun twijfels hebben over de uiteindelijke bestemming van voedsel en medicijnen. Zo zouden Noord-Koreaanse autoriteiten alleen kinderen van met de regering sympathiserende families van hulp voorzien.

Het besluit van Artsen zonder Grenzen komt een week nadat de Verenigde Staten 300.000 ton voedselhulp hebben toegezegd aan Noord-Korea. Westerse hulpverleners uitten veel kritiek op dit gebaar van de VS, omdat het alleen bedoeld zou zijn om te voorkomen dat de communistische regering militaire actie onderneemt tegen Zuid-Korea, waar Amerika troepen gestationeerd heeft. (AFP)