Winstwaarschuwing van Hoogovens

ROTTERDAM, 29 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs ging het aandeel Hoogovens vanmorgen onderuit na de winstwaarschuwing die het bedrijf gistermiddag bekendmaakte. Het aandeel, dat gisteren sloot op 59,20 gulden, zakte vanmorgen naar 53 gulden. Later krabbelde de koers weer iets op.

De aankondiging van Hoogovens dat van winstgroei over 1998 geen sprake is, kwam voor beleggers als een verrassing. Amper twee maanden geleden, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, liet topman F. van Duyne nog weten een winst te verwachten van 690 miljoen gulden, ruim boven de in 1997 behaalde nettowinst van 498 miljoen gulden. Die voorziene winstgroei van bijna 200 miljoen gulden is nu volledig verdampt.

“De in kracht toegenomen Azië-crisis en de verslechtering van de Russische en Zuid-Amerikaanse economieën hebben ernstiger gevolgen dan voorzien”, schrijft Hoogovens in het persbericht dat gisteren na sluiting van de beurs werd verspreid. “Op onze markten komt dit tot uitdrukking in een tegenvallende afzet in diverse marktsegmenten en dalende prijzen, beide onder invloed van sterk stijgende importen. Als gevolg hiervan staan de resultaten in met name onze staalactiviteiten onder druk, naar aanleiding waarvan maatregelen zullen worden getroffen.”

Hoogovens is niet het eerste bedrijf dat zegt overvallen te zijn door de verslechterende situatie op de afzetmarkten. Shell, Philips en KLM lieten eerder deze maand al weten dat van de voorziene winstgroei geen sprake meer is. Ook deze bedrijven noemden de Azië-crisis en de wanorde in Rusland als verklaringen voor de tegenvallende groeicijfers. Op de effectenbeurs reageerden beleggers steeds heftig op de winstwaarschuwingen.

Hoe de door Hoogovens aangekondigde maatregelen eruit gaan zien, wil het bedrijf nog niet zeggen. Wel is al duidelijk dat de staalproductie in het Belgische la Louvière wordt verminderd. Hoogovens heeft daar in HB Holding een 50-procents belang in het (voormalige) Boël.

De Waalse vakbonden kregen te horen dat mogelijk zelfs delen van de fabriek voor dertig dagen worden stilgelegd. Verder schort Hoogovens investeringen in de Waalse vestiging voorlopig op. Voornaamste reden daarvan is, dat met de vakbonden geen overeenstemming kan worden bereikt over een nieuwe functieclassificatie voor een groot deel van de ongeveer 1300 werknemers.

Hoogovens zelf bevond zich de afgelopen jaren juist in rustiger vaarwater. Begin jaren negentig onderging de onderneming, die in 1992 een verlies boekte van bijna 600 miljoen gulden, een grootscheepse reorganisatie waarbij 2300 arbeidsplaatsen werden geschrapt. Sindsdien wist het bedrijf jaar op jaar meer omzet en winst te boeken.