Wachten op de verwoestende klap

Twee jaar scheiden de Nederlandse amateur- boksers van de Olympische Spelen in Sydney. In Rotterdam werd gisteren een begin gemaakt met de olympische campagne.

ROTTERDAM, 29 SEPT. Elke stoot moet raak zijn, zo leert een bokser die voor het eerst de ring betreedt. Voor de Nederlandse amateurs geldt die wijsheid inmiddels meer dan ooit. Bij elke klap of stoot lonkt het perspectief van een ommekeer. “Eén keer een Rus tegen de vlakte slaan en het ijs is gebroken”, in de woorden van bondscoach Hennie van Bemmel.

Een bokser met een verwoestende klap kan het Nederlandse amateurboksen goed gebruiken, na vele magere jaren waarin de grootste pessimisten zich al neerlegden bij het failliet van de sport. Bondscoach Van Bemmel kent de sceptische geluiden, maar weigert de moed op te geven. “De gloriejaren zijn voorbij, dat is duidelijk. Toch krabbelen we langzaam maar zeker weer overeind.”

Van Bemmel staat aan de vooravond van een cruciaal jaar. In Rotterdam, waar gisteren en eergisteren de vijfde editie van de Bep van Klaveren Memorial werd gehouden, gaf de bondscoach het startsein voor de campagne die moet uitmonden in kwalificatie voor de Olympische Spelen, over twee jaar in Sydney. Een lastige opgave, zo beseft Van Bemmel. “Goud of zilver winnen bij een van de vier Europese toernooien luidt de opdracht. Dat is niet kinderachtig. Daarom zou ik met één bokser in Sydney al zeer tevreden zijn.”

Twee jaar geleden ontbrak Nederland bij het olympisch bokstoernooi, vooral omdat Orhan Delibas in de aanloop naar Atlanta koos voor een bestaan als professional. Het was een hard gelag voor de Nederlandse boksbond (NBB) die vier jaar eerder, bij de Spelen van Barcelona, nog zo succesvol was, met zes deelnemers en twee medailles, voor Arnold Vanderlijde (brons) en Delibas (zilver).

Na Atlanta koos Van Bemmel resoluut voor de jeugd, die de herinnering aan Delibas sindsdien levend houdt. Al was het maar omdat de opvolgers van de voormalige topamateur eveneens van Turkse komaf zijn: Orhan Oztürk (18) en Hüsnü Kocabas (19). Samen met Robert Gerrits (19) belichamen zij momenteel Nederlands hoop tussen de touwen. Mogelijk krijgt het drietal binnenkort gezelschap van Georgi Nadibaidze (18), een politiek vluchteling uit Georgië die in afwachting is van een Nederlands paspoort.

Met uitzondering van Gerrits, die toekeek met een gebroken hand, kwamen alle leden van de Nederlandse selectie gisteren in actie. Oztürk maakte verreweg de meeste indruk bij het jaarlijkse eerbetoon aan The Dutch Windmill. Met veel fysiek machtsvertoon rekende de geblokte tiener af met de Tunesiër Moez Fehima. Bondscoach Van Bemmel relativeerde naderhand de overwinning van zijn pupil. “Oztürk moet zelf boksen voor z'n puntjes, Delibas was een kunstenaar die anderen aan het werk zette en vervolgens met de zege aan de haal ging.”

Aan strijdlust ontbreekt het de amateurs niet, maar in het versplinterde Europa _ Van Bemmel: “Ik heb het uitgerekend: 47 landen telt dit continent inmiddels” _ ligt olympische roem niet voor het oprapen. Bij de Europese kampioenschappen, eind mei in Wit-Rusland, werd die stelling eens temeer bevestigd. Twee deelnemers, Kocabas en Gerrits, vaardigde de NBB af naar Minsk. Beiden konden al na de eerste ronde naar huis nadat Gerrits in de openingsronde ten onder ging tegen de latere finalist en Kocabas het hoofd moest buigen voor de titelverdediger.

Het was niet de eerste keer dat Kocabas het slecht trof. Het lot koppelde hem de laatste maanden bij grote internationale toernooien telkens in de eerste ronde aan wat Van Bemmel “een Oost-Europese beer” noemt. “Waar we ook kwamen steeds kreeg Hüsnü een of andere Rus voor zijn kiezen.” Van Bemmel werd er “hartstikke flauw” van, Kocabas zelf raakte er moedeloos van.

Topamateurs ontbraken de afgelopen twee dagen in Rotterdam, waar Kocabas gisteren in de finale van de klasse tot 57 kilogram een blok graniet uit Denemarken tegenover zich vond, de 20-jarige Spend Abazi. Kocabas begon voortvarend, maar kwam gaandeweg steeds verder in de verdrukking en moest zich uiteindelijk gewonnen geven. De verwoestende klap bleef uit.

    • Mark Hoogstad