VEB blij met hoger bod op KBB

ROTTERDAM, 29 SEPT. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft verheugd gereageerd op het bod van WE International op Koninklijke Bijenkorf Beheer. “Dit bod toont het gelijk aan van de aandeelhouders van KBB die hun stukken niet wilden verkopen voor de 143 gulden die Vendex heeft geboden”, zegt directeur P. de Vries van de VEB.

Volgens de VEB is KBB zo'n 180 tot 200 gulden per aandeel waard. Volgens De Vries heeft 35 procent van de aandeelhouders schriftelijk vastgelegd niet met het het bod van 143 gulden akkoord te zullen gaan. “Dat is voldoende om het huidige bod van Vendex te blokkeren”, zegt De Vries.

Bij de vakbond VHP bestaat scepsis over het bod van WE International. “Wij zitten niet te wachten op een vijandige overname”, zegt bestuurder P. Verhegge. “Wij willen graag dat KBB bij een bedrijf terecht komt met een goed sociaal beleid. Dat is Vendex. Bij WE International ben ik daar nog van overtuigd.”

WE International, dat 160 tot 165 gulden per aandeel biedt, wil samen met KBB “een sterk Europees retailconcern vormen dat goede mogelijkheden biedt voor verdere internationale expansie”. WE International is een familiebedrijf dat in 1917 is begonnen als een groothandel in textiel. In 1962 ging de eerste Hij-winkel open in Amsterdam. Sinds 1987 zijn daar damesmodewinkels (Zij) bijgekomen. Het concern heeft 260 winkels in Europa. Het bedrijf heeft daarnaast sinds 1985 een belang (als op één na grootste aandeelhouder) in het Amerikaanse Proffit's, een detailhandelsconcern met een omzet van 12 miljard gulden.