Serviërs vechten in Kosovo toch door

BELGRADO, PRIŠTINA, 29 SEPT. Servische politietroepen hebben bij een nieuwe operatie in Kosovo “enkele tientallen separatistische Albanezen” gedood. Enkele uren eerder was in Belgrado meegedeeld dat in Kosovo “vrede heerst” en dat de militaire operaties zijn afgesloten.

De Servische premier, Mirko Marjanovic, zei in het parlement in Belgrado dat “de anti-terroristische acties vandaag zijn afgesloten”. “De terroristische benden zijn verslagen”, aldus Marjanovic, doelend op het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, dat het Servische gezag in Kosovo bestrijdt. Volgens Marjanovic kunnen de speciale troepen zich nu geleidelijk in hun kazernes terugtrekken. Ze blijven nog enige tijd paraat “voor het geval een nieuwe terroristische organisatie wordt gevormd”. Volgens de Servische premier kunnen Albanezen in Kosovo die binnen tien dagen hun wapens inleveren op amnestie rekenen als ze kunnen aantonen zelf geen misdrijven te hebben gepleegd.

Enkele uren later maakten de Serviërs melding van gevechten bij Suva Reka, in het zuiden van Kosovo, waarbij tientallen Albanezen waren gedood en bases van het UÇK zouden zijn vernietigd. Of de gevechten doorgaan is niet duidelijk. Waarnemers in Kosovo en woordvoerders van de NAVO hebben gezegd dat in Kosovo nog geen sprake is van de door Marjanovic aangekondigde terugtrekking van de speciale politietroepen in hun kazernes. Albanese woordvoerders zeiden dat de opmerkingen van de Servische premier bedoeld zijn om een NAVO-ingrijpen in Kosovo te voorkomen.

Tijdens het debat in het Servische parlement dreigde de Servische vice-premier Vojislav Šešelj met de “gijzeling” van pro-Westerse “verraders” als de NAVO ingrijpt. De Verenigde Staten en andere Westerse landen “kunnen beter alle Servische verraders uit Servië terugtrekken voor we hen pakken en in gijzeling nemen”, aldus Šešelj onder applaus van de parlementariërs. De “verraders” waarop hij doelde zijn journalisten van onafhankelijke bladen en leden van mensenrechtenorganisaties en vredesgroepen.

Het parlement stelde gisteren een 'provisorische regering' in voor Kosovo, geleid door Zoran Andeljkovic, minister van Jeugd en Sport van Servië. Andeljkovic zei gisteren een regering te zullen vormen waarin “alle gemeenschappen, inclusief natuurlijk de Albanese” zullen worden vertegenwoordigd. (Reuters, AFP, AP)