Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Vandaag verschijnt een rapport over kinderporno en kinderprostitutie in Nederland, waarover wordt gesproken met minister van Justitie B. Korthals. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Met een portret van de beoogde Duitse minister van Buitenlandse Zaken J. Fischer (Groenen). Een aandacht voor de vervolging van betrokkenen bij mistongelukken. Ned.3, 22.31-23.01u.

DOCUMENTAIRES

Held van de dag. Het kinderprogramma Alles kits start vandaag met deze achtdelige jeugddocumentaireserie, waarin kinderen uit heel Europa aan het woord komen over hun helden. Vandaag wordt de Nederlandse bijdrage uitgezonden over Bashir, die in een blindeninstituut woont. Zijn grootste wens is om dj te worden. Hij besluit een brief aan radio-dj Gijs Staverman te schrijven, in de hoop uitgenodigd te worden in de Veronica-studio's. De toekomstige bijdragen komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Zuid-Afrika, Wales, Denemarken, Noord-Ierland en Finland. Afl.1: Bashir. Ned.1, 17.24-17.39u.

Lonely planet. In dit 18-delige reisprogramma een bezoek aan de Zuidwestelijke Chinese provincies Yunnan, Guizhou, Guangxi en Sichuan. Daarnaast werd een tocht ondernomen naar de Huangguoshu-watervallen. Afl. 5: Zuid-West China. Ned.1, 18.25-18.54u.

Rail away. Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. Afl.: Mexico. Ned.2, 19.25-19.55u.

Histories: Vlaamse reuzen. Vierdelige serie portretten. Vanavond een portret van de Gentse krachtpatser John Massis, die hele treinstellen met zijn tanden kon optillen. Ooit tilde hij zelfs een helikopter met zijn mond van de grond. Hij stond in het Guiness Book of Records, maar achter deze tandacrobaat, zoals hij werd genoemd, ging een complexe en tragische persoonlijkheid schuil. In de zomer van 1988 koos hij ervoor niet langer te leven. Afl. 3: John Massis (1940-1988). Belg.2, 21.00-21.50u.

Antenne. Documentairerubriek met actuele onderwerpen. Vanavond aandacht voor de talloze vrijwilligers die onderdak bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, tegen de publieke opinie in. Afl.: Het Net, illegalenopvang in Nederland. Ned.2, 21.30-22.00u.

Timewatch. Historische documentaires. Vandaag over de verborgen geschiedenis van homoseksualiteit in het Britse leger. Geschat wordt dat er in de Tweede Wereldoorlog 250.000 homo's vochten voor de eer van hun land. Afl.: Sex and war. BBC2, 22.00-22.50u.

Hitler's henchmen. Documentaireserie over de handlangers van Hitler. In deze aflevering aandacht voor Donitz, admiraal van de vloot en het brein achter de onderzeebootoorlog. Vlak voor zijn dood wees Hitler hem aan als zijn opvolger. Discovery, 22.00-23.00u.

OverLeven. Documentaireserie. Een kind is geen onbeschreven blad dat je naar willekeur kunt vormen. Er is wel degelijk sprake van een genetisch verschil tussen het gedrag van jongens en meisjes. De laatste jaren is ons inzicht gegroeid en kunnen we vaststellen dat de hersenen van jongens anders in elkaar zitten dan die van meisjes. Daardoor zullen we altijd met de seksuele stereotypen blijven zitten, welke opvoeding we een kind ook geven. Afl.: Venten strijken niet. Belg.2, 23.05-23.55u.

Breaking the rules. Reportageserie over een uitwisselingsproject van jonge criminelen uit Brixton en Belfast. Urenlange gesprekken met politieagenten zorgen ervoor dat er geen relletjes uitbarsten en de verwachtingen voor het bezoek aan Brixton zijn hooggespannen. Maar of iedereen zich zo lang zal weten te beheersen? BBC2, 00.20-01.00u.

DRAMA

Zebra. Nederlandse dramaserie over de reclassering. Chantal wordt ervan verdacht een valse aangifte van verkrachting te hebben afgelegd. De reclasseringsmedewerker Zebra neemt haar onder haar hoede, maar ook zij heeft zo haar bedenkingen. Haar collega Job gelooft echter wel in Chantals verhaal. Afl. 5: Valse aangifte. Ned.1, 21.07-22.01u.

SPORT Voetbal. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd Dinamo Tblisi-Willem II. Ned.3, 17.20-19.30u.

ZDF Sport extra: Voetbal. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd Werder Bremen-Brannbergen. Duitsl.2, 18.10-20.15u.

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd Feyenoord-VfB Stuttgart. Ned.3, 19.52-22.00u.

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd Lyon-Blackburn Rovers. BBC1, 21.00-23.00u.

FILMS

The Power of One (John G. Avildsen, 1992, Engeland/Frankrijk). De regisseur van twee Rocky-films en drie delen van de Karate Kid-serie verfilmde roman van Bryce Courtenay over de (politieke) volwassenwording van een Engelse kostschooljongen in het Zuid-Afrika van de jaren dertig. Nadruk ligt op kalverliefde en bokstalent van de hoofdpersoon. Toch met Morgan Freeman en Armin Müller-Stahl. RTL5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Her Alibi (Bruce Beresford, 1989, VS). Karakterloze thriller-komedie. Door writer's block geplaagde auteur Tom Selleck hoopt inspiratie te vinden door zich op te werpen als alibi van een van moord verdachte Roemeense (Paulina Porizkova). Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Airplane! (Jim Abrahams & David & Jerry Zucker, 1980, VS). Succesvol regiedebuut van trio dat toen al Kentucky Fried Movie had geschreven. Een Mad-achtige satire op de Airport-films. Zie Film-vooraf. BBC1, 23.35-0.55u.

Goodbye Mr. Chips (Sam Wood, 1939, Engeland). Verfilming van roman van James Hilton bezorgde Robert Donat een Oscar voor rol van verlegen schoolmeester die enigszins ontdooit dankzij Greer Garson. Duitsl.1, 0.45-2.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.