Schröder voegt Duitsland bij Europese sociaal-democratie

Honderdvijftig jaar na het Communistisch Manifest waart er een opnieuw een 'spook' door Europa: dat van de moderne sociaal-democratie. Door de overwinning van Gerhard Schröder zondag in Duitsland worden de drie belangrijkste lidstaten van Europese Unie (Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) nu alle door sociaal-democraten bestuurd. 'Moderne' sociaal-democraten wel te verstaan, die allemaal geleerd zeggen te hebben van de fouten van het verleden. Het kapitalisme valt eigenlijk best mee, zo is de nieuwe filosofie, en biedt alle mogelijkheden om economische doelmatigheid met sociale rechtvaardigheid te combineren.

In zijn felicitaties voor Schröder onderstreepte de Britse premier Blair dat Europa “een nieuw tijdperk” is ingegaan omdat “regeringen in Frankrijk, Duitsland en elders nu hetzelfde perspectief delen”. Maar is de 'moderne' sociaal-democratie één blok? Is Lionel Jospin de Tony Blair van Frankrijk en Gerhard Schröder de Wim Kok van Duitsland? En zijn de spoken van het verleden definitief uitgebannen? Een onderzoek.