Schröder snelt naar Parijs

De aanstaande Duitse bondskanselier Schröder komt morgen naar Parijs voor kennismaking en overleg met president Chirac en premier Jospin.

PARIJS, 29 SEPT. Tot opluchting van de Franse regering heeft Gerhard Schröder toch Parijs uitgekozen voor zijn symbolische eerste buitenlandse reis na zijn verkiezingsoverwinning. Gezien de sympathieën voor de sociaal-democratie van de Britse minister-president Blair had men in Frankrijk gespeculeerd over een eerste Schröder-bezoek aan Londen. Maar het wordt morgen lunchen op het Elysée bij president Chirac, gevolgd door een gesprek en een diner bij premier Jospin.

De Franse minister-president heeft gisteren een uitvoerig telefoongesprek gevoerd met zijn geestverwante collega in Duitsland. Zondagavond had de Franse premier al de hoop uitgesproken dat Parijs en Bonn in Europa samen de weg naar 'meer moderniteit en solidariteit' zouden kunnen aanwijzen.

President Chirac heeft in een artikel, dat vanmorgen tegelijk is gepubliceerd in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Le Figaro, een beroep op Schröder gedaan met vereende krachten een elan te vinden om de Frans-Duitse samenwerking te vernieuwen en “heel Europa mee te nemen”. Volgens Chirac “blijft de relatie Parijs-Bonn en morgen Parijs-Berlijn fundamenteel”.

Zonder de Frans-Duitse wil tot samenwerking was er geen gemeenschappelijke markt, geen Economische en Monetaire Unie, noch een begin van buitenlandspolitieke en veiligheidssamenwerking, aldus Chirac.

De Franse president voegt er aan toe dat hij concrete voorstellen aan Schröder zal doen over de noodzakelijke volgende etappe. Zonder deze concreet te omschrijven, geeft Chirac aan dat de bestrijding van werkloosheid, sociale tweedeling en van milieuvervuiling in het centrum van de Europese samenwerking moet komen te staan.

De intensieve Franse diplomatieke activiteit ten aanzien van de nieuwe Duitse bondskanselier kent in andere landen van de Europese Unie haar gelijke niet. Groot-Brittannië heet het nieuw-linkse Duitsland van harte welkom in de nu zeker dominante kring van sociaal-democratisch bestuurde landen, maar is te zeer in beslag genomen door het traditionele congresseizoen.

    • Marc Chavannes