Samen beroemd

Bekent de ene bekende Nederlander na aandachtige studie van het open decolleté van een ander: “Ik was twintig jaar geleden een beetje verliefd op Coot, joh.”

Antwoordt Coot, die naast hem in bed ligt: “Had je nooit gezegd.”

Zegt de één weer: “Het was de uitstraling. Voor zover ik het me kan herinneren was het kort en hevig.”

Elke week verhuist een stukje Goois matras naar Villa Felderhof in Zuid-Frankrijk. Gisteren lagen drie bekende Nederlanders daar samen in bed te ontbijten. Interviewer Rik Felderhof, tekstschrijfster Coot van Doesburgh en programmamaker Ralph Inbar. Ze hadden nog veel meer lol samen aan het strand of tijdens het tekenen. En als kijker voel ik me bleu bij al die uitbundigheid. Wat heb ik ermee te maken? Misschien sta ik alleen, want Villa Felderhof scoort een hoge waardering.

Rik Felderhof nodigt zijn gasten uit in een Hollywood-paleisje met bediening die uit zicht blijft. Gooise glamour aan de warme Côte d'Azur. Meestal komen de gasten ook uit de wereld van televisie, want niet iedereen heeft zomaar een paar dagen vrij. Voor tv-persoonlijkheden is het werk. Om opdrachten te krijgen, moeten ze hun roem regelmatig oppoetsen.

De kleine en grote sterren genieten een paar dagen van het zwembad, het strand en de copieuze ontbijten en diners in ruil voor bekentenissen voor de camera tot verstrooiing van de kijker. Felderhof heeft een mooie kop - vaak bedekt met witte strooien hoed - maar is een matig interviewer. Hij houdt zich op de achtergrond, ook als hij gasten apart neemt, en hoopt dat de gloed van wijn, de samenspraak of een goede maaltijd de tongen losmaakt. De gasten nemen persoonlijke herinneringen mee, oude jeugdfoto's, huwelijksbeelden, een verlopen identiteitskaart om zich de anamnese te laten afnemen.

Nu viel het gisteren mee. Inbar vertelde over zijn eenzame onderduik in de Tweede Wereldoorlog, de scheiding van zijn ouders daarna, zijn bestaan in tehuizen en zijn militaire dienst in het Israelische leger. Dit levensverhaal was op zich een uitzending waard. Van Doesburgh, waar je je een nette Gooise achtergrond of iets dergelijks bij voorstelt, sprak over de 'warme muts' van haar thuis vroeger en haar voorkeur voor een bestaan alleen.

Felderhof had gisteren raker geschoten dan anders. Inbar had een bijzonder levensverhaal, Van Doesburgh minder maar zij kon er goed over praten. Vaak hebben zijn gasten niet zoveel bijzonders meegemaakt en kunnen ze ook niet vertellen. Wie wil weten dat Pim Fortuyn altijd priester wilde worden? Het blijft vaak bij psychologische clichés en volkswijsheden in de trant van 'het eerste gevoel is meestal juist' of 'de mensen zitten tussen verstand en gevoel in'. Verhoudinkjes en de gebruikelijke familieperikelen komen aan bod.

Twee weken geleden waren geneeskrachtig medium Jomanda en RTL4-presentator en komiek Carlo Boszhard aan de beurt. Ze deden heel intiem en warm samen. Ik vraag me af of Jomanda klandizie heeft gewonnen met deze verschijning. Zo'n medium verliest toch iets van haar mystiek en geloofwaardigheid als ze gewoon aan het strand ligt. Maar het was zo Hollands gezellig. Natuurlijk was Felderhof meteen genezen van zijn meniscusklachten zodra Jomanda er naar had gewezen.

Na het gebruikelijke afscheid van plakzoenen, omhelzingen en afspraken om elkaar nog eens te ontmoeten vraag ik me af wat ik eraan overhoud. Ik weet nu dat Ralph Inbar met Sonja Barend is getrouwd geweest en in Jeruzalem heeft gewoond. Ik ben nu op de hoogte van het bestaan van de jonge en kennelijk veelbelovende Carlo Boszhard en weet dat Jomanda op jonge leeftijd is misbruikt. Normaal ontmoet mijn onwetendheid homerisch gelach. “Weet jij niet wie dat is, hahaha!”.

Nog twee maanden en ik lach u uit.

    • Maarten Huygen