Rotterdam blijft stug doorbouwen

In Rotterdam is het Ahoy'-complex grootscheeps verbouwd en van andere grote bouwprojecten is de eerste paal geslagen. Het zijn hoogtijdagen voor de bouwende stad en voor twee van haar wethouders.

ROTTERDAM, 29 SEPT. Nieuwe gebouwen en het slaan van eerste palen staan deze week volgens de populaire traditie weer eens centraal in Rotterdam. Vanavond heropent het gemoderniseerde en uitgebreide expositie- en sportcomplex Ahoy' zijn deuren en gisteren werden eerste palen geslagen voor twee grote gebouwen die begin volgende eeuw gereed zullen komen, het Luxortheater en het World Port Center.

Het Rotterdamse expositie- en sportcomplex Ahoy' wordt vanavond officieel heropend na een ingrijpende verbouwing die twee jaar heeft geduurd en die 115 miljoen gulden heeft gekost.

Het ruim 25 jaar oude complex dat ook naam heeft gemaakt als tempel voor popmuziek en sinds enkele jaren ook voor opera, is gemoderniseerd en uitgebreid. Het voor Ahoy' kenmerkende grauwe beton is weggewerkt achter veel glas, de ingangen zijn klantvriendelijker gemaakt, er zijn meer bars en restaurants en de expositieruimte is van 20.000 tot 30.000 vierkante meter uitgebreid met een nieuwe Scheldehal naast het Sportpaleis dat ook een facelift heeft gekregen. Het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid van 750 tot 1650.

De heropening wordt onder andere gevierd met de eerste van veertien voorstellingen van de Ierse Riverdance- en andere neo-folkloregroepen die ondanks stevige prijzen (75 en 110 gulden per plaats) zo goed als uitverkocht zijn. Er komen nieuwe evenementen zoals een vogelbeurs en op 5 januari, tijdens de winterstop bij het voetbal, een open dag voor 11.000 Feyenoordsupporters.

Bij het slaan van eerste palen beleefden de 'twee Hansen', de wethouders Simons (haven) en Kombrink (ruimtelijke ordening en kunst) met die voornaam, gisteren hun finest hour op de Kop van Zuid. Simons, die tevens loco-burgemeester is, verrichtte de eerste bouwhandeling voor het World Port Center (WPC), ontworpen door de Engelse architect Sir Norman Foster. Deze negentig meter hoge kantoortoren naast hotel New York en de cruiseterminal wordt het onderkomen van het Gemeentelijke Havenbedrijf. Directievoorzitter Jan Doets van projectontwikkelaar ING Vastgoed zei bij deze gelegenheid dat op de kantorenmarkt grote belangstelling bestaat voor het WPC, dat een van de gezichtsbepalende gebouwen wordt op de Kop van Zuid.

Kombrink mocht gisteravond optreden in de komische act 'De Heipaal' met Freek de Jonge, die vele honderden Rotterdammers onder wie de betrokken bouwvakkers, een half uur met een Clinton- en Willem-Alexander-conférence vermaakte. De wethouder mocht de lont aansteken die leidde tot vuurwerk en tot het heien van de eerste kolossale paal voor het nieuwe Luxortheater. Deze ruim 70 miljoen kostende schepping van de Engelse architect Peter Wilson, met een zaal voor 1500 toeschouwers, moet in 2001 gereed zijn, als Rotterdam zich Europese Culturele hoofdstad mag noemen. Het verrijst ook op de Kop van Zuid, op een steenworp van het toekomstige KPN Telecom-gebouw van architect Renzo Piano, waarvoor ook al flink geheid is.

Zaterdag mag ten slotte de Rotterdamse wethouder voor sport, Herman van den Muijsenberg, ook nog de eerste paal slaan voor de Topsporthal (2500 zitplaatsen) die naast het Feyenoordstadion zal verrijzen. Deze voorziening is met negentien miljoen gulden bouwkosten aanmerkelijk goedkoper en moet in 1999 voltooid worden.