Recordaantal cocaïneslikkers opgepakt

ROTTERDAM, 29 SEPT. Op Curaçao is deze maand een recordaantal van 24 drugskoeriers opgepakt die op weg naar hun bestemming bolletjes cocaïne hadden ingeslikt. Vorige week donderdag overleed een 21-jarige Nederlandse op het eiland toen ze door een opengeknapt bolletje cocaïne in haar maag kreeg. Ook een Colombiaanse stierf afgelopen zaterdag tijdens een vlucht naar Nederland.

F. Calmero, hoofd van de Antilliaanse douanerecherche, zei tegen het persbureau ANP dat er sprake is van “een absoluut record”. “Men weet dat onze honden de gesmokkelde cocaïne signaleren als ze de bolletjes niet inslikken. Het zijn helaas overwegend Curaçaose jongelui die zich inlaten met deze riskante vorm van drugstransport. Maar deze maand zijn ook Surinamers, een Ghanees, een Amerikaan en een Bonairiaan ingerekend”, aldus Calmero.

Deze maand werden in Nederland drie drugskoerier geopereerd nadat bolletjes in hun lichaam waren geknapt. In het Zuiderziekenhuis in Rotterdam werd gisteren 343 gram coke uit de maag van een koerier gehaald. De patiënt, wiens identiteit onbekend is, had zich met buikklachten gemeld bij het ziekenhuis.

De politie kan niets tegen de geopereerde koeriers ondernemen, omdat artsen op grond van hun beroepsgeheim de naam van hun patiënten niet vrijgeven. Het Tweede-Kamerlid Oudkerk stelde enkele weken geleden dat er soms uitzonderingen mogelijk moeten zijn. De artsenorganisatie KNMG wil daar niets van weten.