Real Madrid met 70 kilo vis naar Moskou

MOSKOU, 29 SEPT. De voetballers van Spartak Moskou ondergaan de financiële crisis in Rusland gelaten. “Wij zijn burgers, net als alle anderen Russen”, aldus coach Oleg Romantsev aan de vooravond van de tweede wedstrijd voor de Champions League morgen tegen Real Madrid. In Madrid daarentegen moet de paniek zijn toegeslagen toen directeur Anatoli Tsjoebais van het nationale energiebedrijf JES vorige week aankondigde dat het koud gaat worden in Rusland. Het team van Real Madrid is volledig bewapend in Moskou gearriveerd.

De bagage van de ploeg bestaat volgens het dagblad Segodnja (Vandaag) uit meer dan een ton aan voedsel en warme spullen. Zoals: 140 kilo vlees, 120 kilo vers fruit, 70 kilo vis, 180 eieren en 200 flessen wijn. Maar dat is nog niet alles. Real Madrid heeft ook 25 slaapzakken meegenomen. Of de voetballers en leiders van Real die slaapzakken ook daadwerkelijk nodig hebben, is de vraag. De leiding van Real logeert in het Palace-hotel aan de Tver-straat in het centrum van Moskou, een van de duurste hotels van Rusland, waar de ploeg van president Bill Clinton een maand geleden ook sliep. De rest van Real overnacht in het Sofitel, een modern hotel in een buitenwijk. Beide hotels lijken hoe dan ook in niets op de herberg-kazernes van de Sovjet-Unie. En zelfs als de verwarming er niet brandt, kan dat geen kwaad. Want de traditie in Rusland om de kachels 24 uur per dag brandende te houden, is vaak niet bevorderlijk voor de nachtrust.

De angst voor honger en kou heeft in Moskou slechts een glimlach opgewekt. De mensen in het Westen begrijpen er, zoals gebruikelijk, weer eens niets van. In de Russische hoofdstad maakt men zich bovendien zorgen over iets anders: het voetbalvandalisme. Afgelopen zaterdag speelde Spartak, de voornaamste titelpretendent, tegen stadsgenoot CSKA en verloor dramatisch met 1-4. In het stadion en elders in Moskou kwam het tot stevige vechtpartijen tussen de fans en de politie. De nederlaag heeft de fanatieke aanhang van alle andere ploegen in Moskou (CSKA, Lokomotief, Torpedo), niettemin gestimuleerd. Voor morgen heeft dit 'front' tegen het 'vlees' - een scheldwoord daterend uit de Stalin-tijd waarmee Spartak wordt aangeduid - nieuwe acties tegen de beste club van Rusland aangekondigd.