Premier Nano van Albanië treedt af

TIRANA, 29 SEPT. Premier Fatos Nano van Albanië is gisteravond afgetreden. In zijn ontslagbrief liet hij weten niet in staat te zijn zijn regering te hervormen.

Nano's aftreden werd door de door ex-president Sali Berisha geleide oppositie met van vreugde begroet. Aanhangers van Berisha's Democratische Partij stroomden de straat op en schoten in de lucht.

Nano's aftreden komt twee weken na hevige rellen, veroorzaakt door Berisha's aanhang na de moord op een van hun leiders. Toen na enkele dagen de rust was weergekeerd beloofde Nano een hervorming van zijn regering. Gisteren moest hij toegeven daarin niet te zijn geslaagd. “Ik dien mijn ontslag in omdat ik geen geloofwaardige tekenen van solidariteit ontvang, noch uit de Socialistische Partij, noch van de coalitiepartners”, zo schreef Nano in zijn brief aan president Rexhep Meidani.

Enkele uren eerder had de minister van Binnenlandse Zaken, Perikli Teta, zijn ontslag ingediend, uit protest tegen de corruptie in het overheidsapparaat. Volgens waarnemers is Nano's onvermogen een opvolger voor Teta te vinden doorslaggevend geweest voor zijn besluit, zelf ook op te stappen. Teta was de man die twee weken geleden voor Nano de situatie redde tijdens de opstand van de oppositie. Teta liet gisteren weten zich geheel uit de politiek terug te trekken. Hij zei “niet te kunnen samenwerken met een gecorrumpeerde en onbekwame politieke klasse”. “De Albanese politiek is onwaardig en niet in staat het land uit de crisis te trekken”, aldus Teta, die daaraan toevoegde zich geheel uit de politiek terug te trekken.

De Socialistische Partij wil haar pas 31-jarige secretaris-generaal, Pandeli Majko, voordragen voor de opvolging van Nano. Majko heeft, anders dan de meeste leiders van de partij, geen communistisch verleden. Hij was een van de leiders van de opstand tegen het communisme in 1991. (Reuters, AFP, AP)