Politie Maleisië sloeg ex-minister

SINGAPORE, 29 SEPT. Met een blauwe plek rond zijn linkeroog en kneuzingen in zijn nek en op zijn rechterarm heeft Maleisiës voormalige vice-premier Anwar Ibrahim vanmorgen voor de rechtbank in Kuala Lumpur ontkend schuldig te zijn aan negen aanklachten van corruptie en “onnatuurlijk seksueel gedrag”.

Via een van zijn advocaten, die in de rechtszaal aanwezig was, liet Anwar weten dat hij op de avond van zijn arrestatie, zondag 20 september, “ernstig is mishandeld” door de Maleisische politie. Hij zou hard op de linkerslaap en rechts op het hoofd zijn geslagen, tot zijn neus en lippen bloedden. Anwar is na zijn arrestatie geblinddoekt en zou tot de volgende ochtend buiten kennis zijn gebleven. Volgens de advocaat heeft Anwar, die na zijn mishandeling vijf dagen lang geen dokter mocht zien, de rechter gevraagd om een onafhankelijk medisch onderzoek.

De 51-jarige Anwar, jarenlang de gedoodverfde opvolger van premier Mahathir Mohamad, werd begin deze maand door de premier ontslagen. Mahathir, die al zeventien jaar onafgebroken premier is, achtte het “moreel onverantwoord” later dit jaar de macht over te dragen aan “een leider die gedreven wordt door lust”, waarmee hij verwees naar een deel van de aanklachten die tegen Anwar lopen.

Anwar wordt onder meer beschuldigd van homoseksuele “uitspattingen”, die wettelijk zijn verboden in het conservatieve moslimland Maleisië. Vorig weekeinde bekenden twee mannen door Anwar te zijn verleid, maar volgens Anwar zijn zij voor hun bekentenis gemarteld.

De gewezen vice-premier werd een dag na de bekentenis van beide mannen gearresteerd en is sindsdien vastgehouden onder de beruchte Binnenlandse Veiligheidswet (ISA). Deze wet stamt nog uit de tijd dat Maleisië een Britse kolonie was en maakt het mogelijk iemand zonder vorm van proces vast te houden.

Sinds Mahathir hem ontsloeg, voerde Anwar twee weken lang campagne tegen zijn voormalige mentor en riep hij op tot politieke hervormingen. Aanhangers van Anwar hebben sinds zijn arrestatie vrijwel dagelijks gedemonstreerd in en rond de hoofdstad Kuala Lumpur.

    • Max Christern